Ramazan ne zaman başlıyor? Sorusu Ramazan ayına sayılı günler kala merak konusu oldu. Ramazan ne zaman başlıyor? üç aylar ne zaman başlıyor? Ramazan Ayı ne demek? Ramazan Ayında edilecek dualar ve daha fazlası haberimizde.
Ramazan ne zaman başlıyor?
Tüm İslam dünyasının yıl içerisinde en değer verdiği aylar olan 3 aylar için geri sayım başladı. Bu yılki Dini takvime göre üç aylar 19 Mart 2018'de başlayacak. Ramazan'ın 1. günü ise 16 Mayıs 2018'e denk geliyor. Ramazan ayının bitişi ise 14 Haziran Perşembe akşamı olacak.
3 aylar ne zaman başlayacak?
Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç aylar 2018 yılının hangi ayında başlayacak sorusu da merak ediliyor. Müslümanların en önemli zaman dilimlerinden birisi olan 3 aylar 19 Mart 2018 tarihinde başlayacak. Receb, Şaban ve Ramazan Ayından oluşan üç aylar islamın ilk dönemlerinden beri manevi açıdan büyük önem taşımaktadır. Receb Ayı içerisinde Regaib ve Miraç Kandilleri de bulunmaktadır. 2018 Yılı Regaib Kandili 22 Mart 2018 Perşembe gününe, 13 Nisan 2018 Pazar gününe ise Miraç Kandili denk gelmektedir. Şaban Ayı 17 Nisan 2018 Salı günüdür. Şaban Ayı içerisinde bulunan Berat Kandili ise 30 Mayıs 2018 Pazartesi günüdür. 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü ise Ramazan Ayı’nın ilk günüdür. 10 Haziran 2018 Pazar günü Kadir Gecesi’dir. 14 Haziran 2018 Perşembe Günü ise Arefe günüdür
Ramazan orucu kimlere farzdır?
Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslüman'ın Ramazan orucunu tutması farzdır.
Ramazan ayı nedir?
Hicrî Takvim’e göre 9. ay ve İslam dininin inancına göre Muhammed’ e Kuran-ı Kerim ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya başlanılan aydır. Bu ayda oruç tutmak İslam’ın beş şartı’ndan birisidir. Ayın hilal görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca Ramazanın sürdüğü hadislerden alıntılanarak hesaplanmıştır.
Diyanet İşleri'nden alınan bilgilere göre;
Ramazan ayı arap aylarından Receb, Şaban’dan sonra takip eden ayın ismidir. Fakat Rasülüllah’ın İslam’ı tebliğinden sonra İslam ve Müslüman’ların ortak kabul ettiği çok önemli sosyal olayların yaşandığı toplumda suç oranının bile aşağılara düştüğü mübarek bir aydır. Kur’an-ı Kerim’in Bakara suresinin 185. Ayet-i kerimede “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar onda oruç tutsun…”buyurularak, ramazan ayında insanlık âlemine rahmet yönünde kaynaklık eden, insanlara ışık olan, Allah’tan gönderilmiş, gönüllere su serpen açıklamanın içinde bulunduğu ve hakkı bâtıldan, iyiyi kötüden, hayırlıyı şerliden ayıran Allah Kelâmı, kıyamet gününe kadar insanların derdine ilaç olacak ve Resülüllah’ın yaşayan mucizesi Kur’an, O mübarek ayda indirildiği bildirilerek, Ramazan’a değer kazandırılmıştır.
Hangi durumlarda oruç tutulmayabilir?
İslam dini, kişileri, güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Aşağıdaki mazeretlere sahip kimselerin Ramazanda oruç tutmakla yükümlü olmayıp daha sonra kaza etmelerine veya yerine fidye vermelerine ruhsat tanınmıştır:
a) Yolculuk:Yolculuk, Ramazan ayında oruç tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur'an'da "Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allâh'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir." buyurulmaktadır. (Bakara, 2/183-184). Geceden oruç tutmaya niyetlenip de gündüzleyin yolculuğa çıkmak zorunda olan kimse yolculukta zorluk çekerse, daha sonra kaza etmek üzere orucunu bozabilir. Ancak orucunu tamamlaması daha uygundur. Hz. Peygamber, Mekke'nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuştur. (Buharî, "Savm", 34; Müslim, "Sıyam", 15) Bu uygulama, sefere çıkınca orucun bozulabileceğini göstermektedir.
b) Hastalık:Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Yukarıda zikredilen âyet buna işaret etmektedir. Uzman bir hekim tarafından oruç tutması hâlinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
c) Hamilelik ve çocuk emzirme:Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi hâlinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî, "Sıyam", 50-51).
d) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak:Oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkan kimse, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izinli olduğu günler veya uygun zamanlarda tutamadıkları oruçları kaza ederler. Bir zorunluluk olarak, ağır işlerde çalışmak zorunda olan kişiler oruçlu olarak çalıştıkları takdirde sağlıkları risk altında kalacaksa, Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza ederler.
e) Yaşlılık:Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç yerine fidye verebilirler. Bakara sûresinin 184. âyetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.
2018 Resmi Tatil günleri
- 2018 Yılbaşı 1 Ocak Pazartesi (1 gün)
- 2018 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Pazartesi (1 gün)
- 2018 Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Salı (1 gün)
- Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve spor Bayramı 19 Mayıs Cumartesi (1 gün)
- 2018 Ramazan Bayramı Arifesi 14 Haziran Perşembe (Yarım gün)
- 2018 Ramazan Bayramı birinci günü 15 Haziran Cuma /3 gün)
- 2018 Kurban Bayramı arefesi 20 Ağustos Pazartesi (yarım gün)
- 2018 Kurban Bayramı birinci günü 21 Ağustos Salı (4 gün)
- 2018 Zafer Bayramı 30 Ağustos Perşembe (1 gün)
- 2018 Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim Pazar/Pazartesi (1.5 gün)
Ramazan ayında okunacak dualar ve yapılacak ibadetler
Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur.
Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 "İnnâ a'taynâkel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.
Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:
"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.
İftara yakın:
"Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî", iftar esnâsında da:
"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü" duâsı okunur.
Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Gümüşoğlu
Ramazan ayında, Müslümanlar en başta oruç tutmakla mükelleftir. Ama buluğ çağına erdikten sonra her Müslümana 5 vakit namaz farzdır. Dolayısıyla Ramazan ayında oruç tutmakla mükellef olunduğu gibi, namazla mükellefiyetimiz devam etmektedir.
Ramazan ayı denilince, Müslümanların büyük bir ekseriyeti zekatlarını bu ayda hesaplayıp verdikleri için, zekatlar da bu ayda verilir. Haccın dışında diğer üç tane önemli farz Ramazan ayında yapılmaktadır. Bunun dışında fitre verilir.
Hz. Muhammed'in, Ramazan ayının son 10 gününde mescidin bir köşesine çekilerek, dışarıya çıkmadan yaptığı itikaf bir sünnettir. İmkanı olanlar, müsait olan mescitlerde bu sünneti yerine getirebilirler.
Seher vaktini değerlendirmek, yapılan ibadetlerden biridir. İmsak vakti girmeden önce yapılacak herhangi bir yemek yeme ihtiyacı olmasa bile, bir bardak su içmek ve bunu sahur niyetiyle yapmak önemlidir. Hz. Muhammed; " Sahur yapın sahurda bereket vardır." buyurmuştur. Sahura kalkıldığı zaman teheccüd namazı kılmak, önemli bir ibadettir bu da yapılabilir.
Mukabele, Kuran-ı Kerim'i okuyanları dinlemek ve takip etmektir, aynı şekilde bizim Kuran-ı Kerim okumamız, Ramazan ayında yapılacak ibadetlerin önemlilerinden birisidir.
Ramazan ayında yapılan iftarlarda, sadece kendi yakınlarımızı değil, ihtiyaçları olan insanları da davet edilmelidir. Bu iftar sofralarında yeme içmede ölçülü olunmalıdır, maalesef iftar sofraları zaman zaman israf sofralarına dönüşmektedir. Bunlar Ramazan ayında yapılacak önemli ibadetlerdir.
Yorumlar