Esad rejiminin Duma’da kimyasal silah kullanımıyla başlayan gerginlik ABD-Rusya restleşmesine dönüşmüştü. ABD Başkanı Suriye’ye karşı operasyon sinyalini Twitter üzerinden “Hazır ol Rusya füzelerimiz geliyor” diyerek vermişti. Bugün ABD öncülüğündeki İngiltere ve Fransız güçleri Suriye'deki kimyasal tesisleri vurdu.
DUMA'DA KİMYASAL SİLAH KULLANIMI
Suriye’de Esad rejiminin abluka altındaki Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine düzenlediği kimyasal saldırıda 75 sivil hayatını kaybetti, 1000’den fazla sivil gazdan etkilendiği açıklandı.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA GELDİ
Dünya Sağlık Örgütü, Suriye'nin Duma ilçesine geçen cumartesi günü düzenlenen saldırı sonrası yaklaşık 500 hastada kimyasal madde içeren semptomlar görüldüğünü duyurdu.
DONALD TRUMP: HAYVAN ESAD BEDELİNİ ÖDEYECEKSİN
Duma'da kimyasal silah kullanan Esad rejimini sert bir dille eleştiren Trump Twitter şu açıklamaları yaptı.
"Suriye’de akılsızca düzenlenen kimyasal saldırıda kadın ve çocuklar da dahil pek çok ölü var. Bu acımasız eylemin gerçekleştirildiği bölge, Suriye ordusu tarafından kuşatıldı, o nedenler dışarıdan kimse buraya ulaşamıyor.
Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Rusya ve İran, Hayvan (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ı desteklemekten sorumlular. Ödenecek büyük bir bedel var. Bu bölgeyi derhal tıbbi yardım ve doğrulama için açın. Nedensiz bir insani felaket daha. MİDE BULANDIRICI!"
RUSYA'DA HAYVAN ESAD ELEŞTİRİSİNE YANIT
Suriye yönetiminin Doğu Guta’da onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan bir kimyasal saldırı düzenlediği iddialarıyla ilgili konuşan Peskov, araştırma yürütülmeden sonuca varıp belirli tarafları suçlamanın yanlış ve tehlikeli olduğunu söyledi. Peskov ayrıca, Rus dışişleri ve savunma yetkililerinin, Suriye'de kimyasal saldırı olarak gösterilip sahte görüntülerin servis edileceği bir provokasyonun hazırlanmakta olduğuna ilişkin kısa bir süre önce pek çok defa uyarıda bulunduğunu da anımsattı.
"RUSYA HAZIR OL FÜZELERİMİZ GELİYOR"
Rusya'ya sert bir mesaj gönderen Trump "Rusya, halkını gazla öldürmekten zevk alan kimyasal silahlı bir hayvanla ortaklık kurmamalı" dedi.
Donald Trump Twitter mesajında şunları belirtti:
"Rusya, Suriye'ye atılacak olası füzeleri vuracağını söylüyor. Hazır ol Rusya çünkü yeni, nazik ve akıllı füzeler gelecek. Halkını gazla öldüren ve bundan da zevk alan bir hayvanla ortak olmamalısın" uyarısında bulundu.
RUSYA'DAN TRUMP'A FÜZE YANITI
Ülkeye yönelik olası bir operasyon mesajı olarak yorumlanan paylaşıma Rusya'dan da yanıt gelmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Akıllı füzelerin, teröristlere doğru uçması gerekiyor, topraklarında birkaç yıldır uluslararası terörizmle mücadele eden meşru hükümete değil." ifadesini kullanmıştı..
ABD SAVAŞ GEMİLERİ YOLA ÇIKTI
ABD donanmasının Akdeniz'e sevk ettiği USS Harry Truman uçak gemisi ve diğer savaş gemileri, Virginia'daki Norfolk deniz üssünden ayrıldı. Uçak Gemisi ve beraberindeki 7 savaş gemisi Akdeniz'e sevk edildi.
DONALD TRUMP OPERASYON İÇİN SALDIRI EMRİNİ VERDİ
ABD Başkanı Donald Trump beklenmeyen bir açıklamayla Suriye'ye saldırı emrini verdiğini duyurdu. Trump yaptığı açıklamada Suriye'ye destek veren ve arkasında duran Rusya ve İran'da uyarılarda bulunarak İngiltere ve Fransa ile birlikte aldıkları karar doğrultusunda Suriye kimyasal silah kullanımını durdurana kadar müdahalede bulunacaklarını söyledi.
OPERASYONA ABD, İNGİLTERE VE FRANSA KATILDI
ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye düzenlediği operasyonda başkent Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süvayda kenlerindeki askeri noktaların vurulduğu belirtildi. Mezze Havaalanı ve 41. Tugay ve araştırma merkezi de vurulanlar arasında. ABD’nin saldırılarda Tomahawk füzelerini kullandı.
SURİYE OPERASYONUNDA NERELER VURULDU?
İngiltere ise Kıbrıs'tan kalkan Storm Shadow isimli savaş uçaklarıyla Humus'u vurdu.
Pentagon saldırıda üç bölgenin vurulduğunu açıkladı. Şam'daki Cumhuriyet Muhafızları, Dumeyr Havaalanı, Şam Uluslararası Havalimanı çevresi, Cemeyre Bilimsel Araştırmalar Merkezi, Kasyun Dağı'ndaki hava savunma sistemleri, Kisve ve Kalamun bölgelerindeki askeri noktalar vuruldu.
ABD, İngiliz ve Fransız güçleri ayrıca rejimin kontrolünde bulunan Hama ilinde havaalanı, Humus ilinin Kuseyr bölgesinde Hizbullah güçleri, Dera’da 89. Tugay olarak bilinen İran güçleri ve bazı askeri noktalar, Suveyda ilinde Halhala Havaalanı ve Dera ilinin İzra bölgesindeki hedeflere saldırı gerçekleştirdi.
Saldırıda denizden Tomahawk füzeleri kullanılırken, İngiliz ve Fransız jetleri de havalandı. İngiliz Tornado uçakları Humus'taki kimyasal deposunu vurdu. Fransız hava kuvvetleri adına da Rafale tipi savaş uçakları havalandı. Saldırıda 100'den fazla Tomahawk füzesi fırlatıldı.
ABD geçen sene nisan ayında Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun kasabasında düzenlediği kimyasal saldırıya yanıt olarak Şayrat Hava Üssü'nü 59 Tomahawk füzesi ile vurmuştu.
Mattis şu açıklamaları yaptı:
“Bugün önceki saatlerde Başkan Trump ABD ordusuna, müttefiklerimizle birlikte, Suriye rejiminin kimyasak silah araştırma-geliştirme-üretim kabiliyetlerini yok etme taliamatı verdi.
Bu gece Fransa, İngiltere ve ABD Suriye’nin kimyasal silah altyapısını vurma konusunda kararlı bir eylem başlattı.
Açıkça görülüyor ki Esad rejimi geçen sene mesajı almamış. Bu kez, müttefiklerimiz ve biz daha kuvvetli vurduk. Hep birlikte Esad’a ve ölümcül litenenats...sorumlu tutulacakları başka bir kimyasal saldırıya girişmemeleri yönünde açık bir mesaj gönderdik.
70 üyeli DEAŞ ile mücadele koalisyonu Suriye’de DEAŞ’I yenme hedefine bağlıdır. Bu geceki saldırı ondan ayrı olarak kimyasal silahlar kim tarafından hangi koşulda kullanılırsa uluslararası hukukun ihlali olduğununu sergiledi.
Saldırılar Suriye rejimine yöneliktir. Bu saldırıları gerçekleştirirken sivil ve yabancı kayıpları önlemek için önemli tedbirler aldık.
Tüm medeni ulusları Suriye’deki iç savaşı bitimek için acilen birlik olmaya ve Cenevre’deki barış sürecini desteklemeye davet etme zamanıdır.
Yakın zamandaki deneyimlere dayalı olarak önümüzdeki günlerde Esad rejimiyle birlikte hareket edenlerin kayda değer bir dezenformasyon kampanyası başlatmasını bekliyoruz. Şeffaflık ve netliği korumak için Halkla İlişkiler konusundaki yardımcım Dana White ve Genelkurmay Sözcüsü General McKenzie yarın sabah 9’da (TSİ 16.00) bir brifing daha düzenleyecek.”
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: OPERASYONU MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Dışişleri Bakanlığı Suriye’ye yapılan operasyonu ‘memnuniyet karşıladıklarını’ açıkladı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye, 7 Nisan günü Duma'da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz”
RUSYA: KARŞILIĞINI VERECEĞİZ
ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yaptığı operasyona ilişkin Rusya’dan yanıt geldi.
Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'ye yönelik askeri hava saldırısının sonuçlarının olacağı konusunda uyarıda bulunarak, Rusya'nın Cumhurbaşkanına hakaret edilmesinin kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.
FRANSA VE İNGİLTERE’DEN AÇIKLAMA
Suriye’ye yapılan operasyon hakkında konuşan İngiltere Başbakanı May, “Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin vermeyiz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise, saldırının kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlı olduğunu söyledi.
Suriye’ye yapılan operasyon hakkında konuşan İngiltere Başbakanı May, “Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin vermeyiz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise, saldırının kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlı olduğunu söyledi.
NATO'DAN SURİYE OPERASYONU AÇIKLAMASI
Stoltenberg, operasyondan önce NATO'nun bütün yolları tükettiğini hatırlatarak, askeri çözüm dışında bir seçenek kalmadığını, uluslararası toplumun güçlü bir cevap vermesi gerektiğini belirtti.
Öte yandan, NATO karargahındaki toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde müttefiklerin, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik operasyonuna "tam destek verdikleri" bildirildi.
PENTAGON'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA
ABD'nin Savunma Bakanlığı (PENTAGON)'dan Suriye düzenlenen operasyonla ilgili olarak, "Tüm hedeflerin başarıyla vuruldu. Amaç Esad'ın kimyasal silah kullanımını durdurmak. Sivil kayıplar hakkında resmi bilgimiz yok. Bombardıman rejime kesin ve net bir mesajdır." açıklaması yapıldı.
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son günlerde rejimin kimyasal silahlarla yaptığı bir saldırının ardından ABD ve Rusya'nın başını çektiği bir restleşmeye şahit olduk. Bu sabah erken saatlerde rejim hedeflerine yönelik sınırlı olduğu söylenen bir operasyon yapıldı. Bu gece uykusuz geçti, onu takip ettik. Rejimin daha önce yaptığı bu tür saldırıların cevapsız bırakılması düşünelemezdi." açıklamasında bulundu.
Başbakan Yıldırım, "Peki 7 yıldır Suriye'de insanlar katlediliyor. Vahşet devam ediyor. Sizin sadece kimyasal silah kullanıldığı zaman mı insanlığınız aklınıza geliyor? Bugüne kadar neredeydiniz? Ne kimyasal silahla ne normal bir silahla hiçbir insanın hayatına kast etmeyi inancımız da hukukumuz da kabul etmez." ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kimyasal silah kullanan rejime yönelik bir operasyondur. Bugüne kadar çoktan müdahale edilmesi gerekiyordu. Esad rejimi görevde kalmamalıdır" şeklinde konuştu.
ABD TEMSİLCİSİ TRUMP'IN YENİ MESAJINI AÇIKLADI
ABD Temsilcisi Trump'ın yeni mesajını açıkladı. Açıklamada, ''Suriye yine kimyasal silah kullanırsa ABD ateşe hazır'' denildi.
RUSYA'NIN SURİYE TASARISI BMGK'DA KABUL EDİLMEDİ
BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın talebiyle ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de rejimin kimyasal silah tesislerine yönelik hava saldırısı düzenlemesi üzerine acil toplandı.
Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK), Suriye'de rejimin kimyasal silah tesislerine yönelik hava saldırısı düzenleyen ABD, İngiltere ve Fransa'nın kınamasını talep ettiği karar tasarısı, 9 ülkenin desteğini alamadığı için reddedildi.
BMGK'yi acil toplantıya çağıran Rusya, ''ABD ve müttefiklerinin uluslararası hukuku ihlal ettiği'' gerekçesiyle ABD, İngiltere ve Fransa'nın kınanmasını istediği karar tasarısını konseyde oylamaya sundu.
Rusya'nın bu tasarısı, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi.
Yorumlar