Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın diplomasi trafiği devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir ayda Yunanistan ve 3 Afrika ülkesine ziyaretlerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde 28 Afrika ülkesini ziyaret etti. Sudan, Çad ziyaretlerini tamamlayan Erdoğan bugün Afrika turuna Tunus'ta devam etti.
Erdoğan, dünyadaki liderler arasında "Afrika'yı en çok ziyaret eden lider" olarak yerini alıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SUDAN ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile TSİ 14.30'da Sudan'ın başkenti Hartum'a gitmişti.
Sudan'ın bağımsızlığından bu yana, Türkiye'den bu ülkeye "cumhurbaşkanı" düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olması bakımından Erdoğan'ın gelişi tarihi öneme sahip.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir ile düzenlediği ortak basın toplantısında şu başlıklar öne çıkmıştı;
"Sudan'ın bizim dünyamızda çok farklı bir yeri var. 2005 yılında Afrika'yı adeta bir stratejik kıta olarak ele almış öyle bakmıştık. Afrika'da 39 büyükelçiliğimiz var. Sudanlı kardeşlerimiz ticari ve ekonomik amborgolarla hayattan tecit edildi. Biz bu tür tecit programlarına karşı olduğumuzu her zaman söyledik Sudan'ın yanında olduk. Geldiğimiz noktada itirazlarımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Kardeşim El Beşir'in politikalarının ciddi payı olmuştur. Bu sürecin ülke için Sudanlı kardeşlerim için hayırlı olmasını diliyorum. Örgütün tüm Afrika kıtasında kökünün kazınacağına inanıyorum."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ÇAD ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi ile Çad'da ortak basın toplantısı düzenlemiş ve şu açıklamalar yapılmıştı;
"Çad, bizim için Afrika politikamızda çok kritik bir ülkedir. 15 yıl önce Afrika'da bizim 12 büyükelçiliğimiz vardı. Şimdi 39 büyükelçiliğimiz var. Bu sayıyı yeterli bulmuyoruz. Dışişleri Bakanlığımız 41 diyor. Çad'ın daha da kalkınması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Terörün ne olduğunu biz gayet iyi biliriz. Biz teröre çok kurban verdik. Biz damdan düştük, damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Gerisi anlamaz."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TUNUS ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, şu mesajları vermişti,
"Aramızda bugün gerek Türkiye gerek Tunus Ekonomi Bakanı ve savunma bakanlarımız dar kapsamlı çalışma yapacaklar. Nerede sıkıntılar var bakacağız. Turizmde yapabileceğimiz çok önemli çalışmalar var. Bugün gelen 150 kadar yatırımcımız, Tunus yatırımcılarıyla ayrıca görüşecekler. 1 milyar 125 milyon dolar civarındaki ticaret hacmini nasıl yükseltebiliriz bakacağız. Teröre yönelik mücadele güvenlik güçlerimiz istihbarat ile ciddi paylaşımlar yapmalı."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gazetecilerin Suriye'nin geleceğiyle ilgili sorduğu bir soruya şu yanıtı verdi;
Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olması bizim ortak irademizdir. Burada fiili bir işgal var. Burada işgal olmasından dolayı tabelalarımızı asamıyoruz. Doğu Kudüs bizim için başkenttir, ilan etmiş bulunuyoruz. İsrail şu an kendisi çalıp, kendisi oynuyor. 10 tane ülkeyi yanınıza alıp yapamazsınız bunu zaten. Suriye'de Esed ile yürümek kesinlikle mümkün değildir. Vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye'nin başkanıyla nasıl geleceği kucaklayacağız? Suriye halkı böyle birini başında görmek ister mi? Bu işi götürebilir diyemeyiz. Öldürülen 1 milyon Suriyeli'ye haksızlık yapmış oluruz, biz Türkiye olarak bunu tanıyamayız.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YUNANİSTAN ZİYARETİ
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un davetine icabetle 7-8 Aralık'ta Yunanistan'a resmi ziyaret gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina temasları çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü ve ortak basın toplantısından şu açıklamalar ön plana çıktı;
"Müslüman azınlıkla ilgili, şuradan girmemde fayda var: Son zamanlar gündeme gelen Yunanistan'daki Lozan'la ilgili tanım: Bu işi iyi anlamak gerekiyor. Lozan 11 ülkenin katılımını kapsayan bir anlaşmadır. Belkide şaşıracaksınız. Lozan'ın kapsamında, Japonya, İngiltere, Fransa var. PEki, Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor? Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Bu azınlıkların hukukunu bu anlaşmayla nasıl teminat altına alacağız. Bunların hukukunu araştırmak, korumak Yunanistan'daki hükümetin görevi."
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN MYANMAR ZİYARETİ
Başbakan Binali Yıldırım, Myanmar'daki Rohingya Müslümanlarının kaldığı kampları ziyaret etti.
Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş'te Başbakanlık Binası'nda, Başbakan Şeyh Hasina ile iki ülke arasında anlaşmaların imza töreni sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yıldırım'ın konuşmasında şu başlıklar öne çıkmıştı;
"Gerek insani yardım konusunda gerekse de siyasi çözüm konusunda daha etkin hareket etmesi icap etmektedir. Siyasi çözüm tam olarak sağlanıncaya kadar zor şartlarda hayata tutunmaya çalışan 10 milyona yakın mültecinin yüklerinin hafifletilmesi, sorunlarının asgari düzeye indirilmesi konusunda da biz Türkiye olarak, işin başından beri hep devrede olmaya gayret ettik. Bundan böyle de Sayın Başbakan ve Bangladeş hükümetinin yönlendirmesi ve rehberliğinde gerekli katkıları, desteği vermeye devam edeceğiz."
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN İNGİLTERE ZİYARETİ
Başbakan Binali Yıldırım, Downing Street'teki Başbakanlık Binası'nda İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi.
Baş başa görüşmenin basına açık kısmında konuşan Yıldırım, sene başında May'in Türkiye'ye yaptığı ziyaretin, başta savunma sanayisi olmak üzere yeni işbirlikleri ve yatırım fırsatlarının önünü açtığını belirtti.
Yıldırım, "İkili ilişkilerimiz ve başta terörle mücadele olmak üzere Irak ve Suriye'nin aralarında bulunduğu bölgesel meseleleri ele alacağız. Bu ziyaret ilişkileri güçlendirme adına fırsat olacak." ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Theresa May ise şunları söylemişti:
"Türkiye ile olan ilişkimiz bizim için çok önemli. Çeşitli küresel meselelerle ortaklaşa muhatap oluyoruz, terörle birlikte mücadele ediyoruz. Ayrıca 15 milyar sterline ulaşan bir ticaret hacmimiz var. Türkiye'ye yaptığım ziyaretten bu yana ilişkilerimizde yaşanan gelişmeyi görmekten mutluyum."
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ
Başbakan Binali Yıldırım ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in, Irqa Sarayı'ndaki basına kapalı görüşmesi 1 saat sürdü. Baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım'ın Kral Selman ile görüşmesinde ikili ilişkiler ele alındı, Türkiye'nin, köklü tarihi, dini ve beşeri bağlarının bulunduğu Körfez'in ve Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden Suudi Arabistan ile ilişkilere verdiği önem vurgulanmıştı.
Yorumlar