Gebelik dönemi için anne adaylarının ilk heyecan yaşadığı anlardan biri diyebiliriz. Gebelikten doğuma kadar anne adayı birçok duyguyu bir arada yaşar. Gebelik süreci çoğu kişide normal bir şekilde tamamlanırken bazı kişilerde sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Peki ya gebelikte tehlikeli durumlar ve dikkat edilmesi gerekenler neler? Tüm merak ettiklerinizi haberimizden öğrenebilirsiniz.
Günümüzde pek çok hamilelik sorunsuz bir şekilde tamamlanıyor ve anne bebeğini kucağına almanın mutluluğunu yaşıyor. Ancak bazı riskli durumlar var ki, hem bebeğin hem de annenin sağlığını tehdit ediyor, hatta ölümlerine bile neden olabiliyor. Hamilelikte yüksek risk oluşturan sorunlar anne adayında önceden var olabileceği gibi, hamilelikte de ortaya çıkabiliyor. Neyse ki anne adayına ait sağlık sorunlarına erken tanı konulduğu takdirde hamilelik sağlıklı bir şekilde sürebiliyor.
Özellikle gebeliğin ilk aylarında bebekte inanılmaz hızlı bir oluşum ve gelişim meydana gelir. Bu sebepten özellikle ilk 3 ay anne adayının karşılaşacağı olumsuz durumlar bebekte büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle kalp sorunlarının büyük bir çoğunluğu gebeliğin 6-8. haftaları arasında yaşanan olumsuzlukların neticesinde meydan gelir. Anne adaylarına tüm gebelik boyunca (özellikle ilk 6 ay) aşağıda maddeler halinde yazdığımız tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabilir.
Hamilelik zehirlenmesi (Preeklampsi)
Anne adayının tansiyonunun 140/90 mmHg ve üzeri ve beraberinde idrarda protein kaçağı olmasına "Preeklampsi", bir başka deyişle gebelik zehirlenmesi deniyor. Genel popülasyonda yüzde 6-8 sıklıkla rastlanan hamilelik zehirlenmesi annede beyin kanaması ve beyin hasarı, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve karaciğer yetmezliğine hatta ölüme bile yol açabiliyor. Erken doğuma bağlı sorunlar, anne karnında gelişme geriliği ve ölüm ise hamilelik zehirlenmesinin bebekte yol açtığı sorunları oluşturuyor.
RH Uyuşmazlığı
RH denilen madde kanda ki alyuvarlarda bulunur. Bazı kişilerde alyuvarların içinde bulunur ve Rh (+) diye tanımlanır. Bazı insanlarda ise RH faktörü alyuvarların içinde bulunmaz ve Rh (-) diye tanımlanır. Bu iki durumda normaldir.
Erkek (RH +) kadın (RH + )
Erkek (RH- ) Kadın(RH- )
Erkek ( RH-) kadın (RH+) ise kan uyuşmazlığı bulunmaz. Ancak annenin kanı RH (-), babanın kanı RH (+), bebeğin kanı RH(+) olduğu durumlarda kan uyuşmazlığı gözlenir.Kan uyuşmazlığında genellikle ilk çocuk etkilenmez. Doğumdan sonra ki günlerde bebekte sarılık görülür. Bu durumda gereken önlemler alınmalı ve bebeğin kanı değiştirilmelidir. Aksi durumda bebekte sakat kalma ya da ölüm kaçınılmazdır. Kan uyuşmazlığı görülen gebe kadına kan kontrolleri düzenli şekilde yapılmalıdır. Günümüzde bu sorun azalmıştır ve pek görülmez.
Röntgen
Gebelik süresi içerisinde gebe kadının vücuduna uygulanan röntgen (X) ışınları bebekte çok önemli problemlere neden olur. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında (organ oluşumu döneminde) röntgen ışınlarına maruz kalma, bebekte şekil bozukluğu, sakatlık, zeka geriliği gibi olumsuz durumlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle, gebe olanlar ve gebelik şüphesi olanların röntgen çektirmemesi, röntgen çekilen ortamlara girmemesi doğacak bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
Ciltte kaşınma
Ellerinizin iç tarafları ve ayaklarınız sürekli kaşınıyorsa, durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Çünkü bu belirti, kimyasal maddelerin safra kesesine gideceğine kana karıştığının bir göstergesi olabilir.
Sigara ve Alkol Kullanımı
Gebelikte sigara içme bebeği olumsuz etkiler. Hatta sigara içilen ortamlarda bulunma (pozitif içicilik) da aynı etkiyi açar. Sigara içindeki nikotin denilen zararlı madde plasenta yoluyla bebeğe geçer. Erken doğuma, düşük ağırlıklı doğuma neden olur. Alkol de aşırı miktarda alındığında dolaşım yoluyla bebeğe geçerek zararlı etkiler yapar. Sigara ve alkol kullanan kadınların gebelik süresinde bu alışkanlıklarını bırakmaları bebeğin sağlığı açısından önemlidir.
İlaç kullanımı
İlaç almak gebelikte son derece tehlikeli bir durumdur. Doktor kontrolü dışında alınan ilaçlar bebekte olumsuz sonuçlar doğurur. Annenin aldığı ilaçlar plasenta yolu ile fetüse geçer. Fetüsü değişik şekilde etkileyebilir. Özellikle ilk üç ay içinde doktora danışmadan hiçbir ilaç alınmaması gerekir. Alınan ilaçlar bebekte sakatlıklara neden olur.
Erken doğum
28 ve 38. haftalar arasında yapılan doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. Bu bebekler prematüre bebek adı verilir. Bu doğumlarda bebeğin çok iyi balıma ihtiyacı vardır. Erken doğumun nedenleri; gebe kadının iyi beslenmemesi, gebelik zehirlenmesi, kanamalar ve çoğul gebeliklerdir.
Yorumlar