Hacamat nedir,faydaları nelerdir? Hacamat nasıl uygulanır?

Son günlerde merak edilen konulardan biri de hacamat nedir, faydaları neler? Hacamat nasıl yapılır? soruları. Hacamat ile ilgili sorularınızın cevabı haberimizde.

Hacamat nedir,faydaları nelerdir? Hacamat nasıl uygulanır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
30 Mart 2018 Cuma 09:42

Çok eski dönemlerden bu yana tedavi amaçlı kullanılan hacamat hakkında merak ettiklerinizi sizler için araştırdık ve paylaşıyoruz. Peygamber Efendimiz'in de (s.a.v) tavsiyede bulunduğu hacamatın bilmediğiniz faydaları haberimizde.

Hacamat Nedir?

Hacamat kısaca deri altında birikmiş , vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Hacamat , Rasulallah ( S.A.V ) Efendimizin şiddetle tavsiye buyurduğu ve bizzat kendilerinin de uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.Deri altında birikmiş olan kan , kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup , hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en kolay yoludur.'Hacamat' kelimesi Arapça 'emmek, normal formuna getirmek' anlamlarını taşır.

Hacamat uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa , vücüdun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde cam kupalar veya vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.

Hacamat aynı zamanda 5000 yıl öncesine dayanan bir çeşit akupunktur yöntemi olan hacamat, derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır.

Hacamat Tedavisi Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Hacamat, zararlı toksinleri, kanda birikmiş ve idrar, dışkı, terleme yoluyla atılamayan, pıhtılaşma eğilimini artıran ve mikro yapışıklıklara sebep olan maddeleri, şekli bozulmuş eskimiş kan hücrelerini, tortu ve toksinleri vakumlayarak vücuttan uzaklaştırma işlemidir. Hijyen kurallarına da dikkat ederek uygulandığında olumlu sonuçları gözlemlenen hacamat tedavisi, cilt hastalıklarına, sedef hastalığına, diyabet ve hipertansiyon gibi kronikleşmiş hastalıklara, migren ve sinüzite, romatizmal hastalıklara, mide-bağırsak rahatsızlıklarına, karaciğer hastalıklarına, zihinsel ve ruhsal hastalıklara, böbrek hastalıklarına, baş-bel-sırt ve diz ağrılarına, uyuşukluk, tembellik, hormonal bozukluklara ve prostata iyi gelir.

Hacamat yaptırmaya karar verenlerin mutlaka bir hekime danışması, hacamat yaptırmasına mani bir durum olup olmadığının incelenmesi gereklidir; bunun için de kısa sürede sonuç veren kolay bir kan testi yeterlidir. Hacamat, problem nerde yaşanıyorsa, o bölgeye uygulanır. Hekim tarafından uygun görüldükten sonra hacamat yapılacak bölgenin sterilizasyonu sağlanır. Ardından kupalar vakumlanarak kapatılır. Kısa bir süre vakumlama işlemi yapıldıktan sonra bölge bisturi ucu veya bir lansetle kanın çıkabileceği şekilde çizilir. Buraya tekrar kupalar vakumlanarak kapatılır. Bundan sonra kupaların içine kan dolmaya başlayacaktır. Hekimin uygun gördüğü ölçüde kan alma işlemi yapılmalıdır.

Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir. Hacamat ile kan alma uygulamasında vücuttaki hacamat noktalarına kan toplayabilmek amaçlanmaktadır. Bunun içinde steril bir ortamda korunan tek kullanımlık temiz bir bardak ya da kavanoz ters çevrilerek içerisine hızla sokulan ve geri çekilen bir alev ile içindeki havası alınmakta ve sonrasında havası alınan kavanoz vücuda kapatılmaktadır. Hacamat yöntemiyle uygulanan tedavide vücut içerisinden çıkarılan kan kirli ve zararlı kandır. Kirli kan damardan alınmamaktadır. Deri yoluyla vücuttan çıkarılan kirli kan, vücuttaki dengelerin normale dönmesini sağlamaktadır. Öncelikle derinin üzeri ince neşter yardımıyla çizilerek üzerine ağzı geniş bir kavanoz konulmaktadır. Kavanozun emici gücü kirli kanın vücuttan çıkmasını sağlamaktadır.

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

Baştan hacamat olmak; delilik, cüz zam, gece körlüğü, alaca, baş ağrısı, diş, göz, kulak gibi hastalıklara ve daha birçok hastalığa şifadır.

Hacamat bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.

Kırmızı kan hücrelerini (alyuvarları) büyüten kanı katılaştıran, dolaşımı bozan fazla asitleri hacamatla vücuttan dışarı atabiliriz.

Kan ve dokulardaki gaz ve toksinleri atar.

Ödemleri çözer.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.

Kan üretimi ile görevli organları uyarır.

Beyin fonksiyonlarını canlandırır.

Ağrıları giderir.

Hastalıkları önler.

Bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıkların ve bunun gibi tüm hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.

Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder. Çünkü hacamatın etkisi hemen zuhur eder.

Unutkanlık ve dikkat eksikliği olanlar; okuduğunu zor anlayanlar için kafadan hacamat (Kupa terapisi – Cupping Therapy) çok faydalıdır. Hacamat ezber kuvvetini artırır.

Metabolizmayı düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Hacamat yaptıranlar daha az hastalıklara yakalanır, daha sağlıklı ve daha dinç görünüme sahip olurlar.

Vücuda canlılık ve enerji verdiğinden dolayı cilt ve vücut daha genç görünür.

Değişik nedenlerden dolayı vücudun belli noktalarında biriken toksinler dışarı alındığında vücudun bio-elektrik enerji si ve aurası yoğunlaşır. Buda daha az uyku ve daha dinç yaşam demektir.

Akciğer tarafından yeterince temizlenemeyen kan zamanla daha koyu hal alır, kılcal damarları tıkamaya neden olur. Hacamatla bu toksik maddeler arındırılarak organlar daha düzenli çalışmaya başlar.

Tansiyon, Migren, bel fıtığı, psikolojik hastalıklar, depresyon, düşük yaşam enerjisi (Qi) eklem ve romatizma ağrıları için bir çok ilaçtan daha tesirli olup ilaçlar gibi hiç bir yan etkisi de yoktur.

Hacamat yaptıranların analitik düşünme yetenekleri artar, hızlı ve doğru karar alma yetenekleri gelişir.

Sağ ve sol beyin lobları daha etkin ve dengeli kullanılmaya başlanır.

Çocuklarda ve gençlerde hacamat daha dengeli bir ergenlik, geçirmelerine yardımcı olur.

Lenfatik sistemi (mikroplarla savaşan lenf sistemini) harekete geçirir.

Daha hacamat yaptırmaya başlar başlamaz beyin ağrı kesici etkiye sahip endorfin salgılamaya başlar.

Depresyona maruz, psikolojik rahatsızlıkları olanlar, histeri, uykusuzluk, ankesiyete, ilaç bağımlılarını hacamatla başarıyla tedavi etmek mümkündür.

Ağrı eşiği düşük olanlar için çok faydalıdır.

Hacamat yaptıranların bağışıklık sistemi hastalıklara karşı daha dirençli olur. Ve Düzenli Hacamat yaptıranlar kolay grip ve soğuk algınlığına yakalanmaz.

Yüksek kan basıncını düşürücü ve dolaşımı düzenleyici etkisi vardır. Deri üzerinde atıl durumda ki kan ve damarları çevresindeki pleksus lifleri uyarılmak sureti ile ve tıkanıklığa sebebiyet veren jöle kıvamındaki damarda dolaşmayan atıl maddelerin temizlenmesi ile dolaşımı düzenleyici etkisi vardır.

Hipofiz bezini uyarmak sureti ile yapılan hacamat görevi hormonların salgılamasını kontrol eden bu bezeyi daha etkin hale getirir. Aşırı kilo başta olmak üzere bir çok hormonlarla alakalı konularda çok tesirlidir.

Gerçekle hiç bir ilgisi olmayan bir hurafeye göre; şeytanın vesveselerine karşı kalbin arkasından yapılan hacamat çok faydalı olduğuna inanılır.
50 senelik kökleşmiş bu hurafenin, kalp karşısından yapılan hacamatla kaldırıldığı rivayeti vardır.

Hacamat Ne Zaman Yapılır?

Herhangi bir rahatsızlık yoksa , detoks amaçlı, hastalıklardan korunmaya yönelik yaptırılacaksa, sünnet olan, tavsiye edilen mevsim , ay ve hafta günlerine riayet etmek hacamatın faydasını arttırma anlamında önemlidir.

Hacamat ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar da ,ay günleri olarak hicri ay' ın 14 – 28 arasındaki tekli günlerde (15, 17 19, 21, 23, 25 gibi..) yaptırılması daha uygun olur. Herhangi bir rahatsızlık açısından yaptırılıyor ise mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılması gerekir. Bu konuda sadece hafta günlerine dikkat edilebilir. Hacamat, ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki sefer yaptırılması tavsiye edilir..

Hacamat Hangi Bölgelere Yapılır?

Genelde sırt bölgesinden uygulama yapılsa da , yaptıran kişinin hastalığına, şikayetine göre baş bölgesi ve vücudun diğer akupunktur noktalarına da uygulanabilir. Ancak uygulama yapılacak bölge doktor tarafından belirlenmelidir..

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar