Hıdırellez dileği gül ağacına ne zaman asılır, saat kaçta? Hıdırellez duası

İnsanlar 2018 Hıdırellez şenliklerinin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. 2018 Hıdırellez ne zaman? Hıdırellezde ne yapılır? Hıdırellez orucu ne zaman? Hıdırellez duası nedir?

Hıdırellez dileği gül ağacına ne zaman asılır, saat kaçta? Hıdırellez duası
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
5 Mayıs 2018 Cumartesi 09:24

Hıdrellez gecesi Hızır'ın bereket vermesi için yiyecek kaplarının, erzak torbalarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakması gibi birçok geleneği beraberinde getiriyor. Peki ya o gün neler yapılır, oruç tutulur mu? Özel duası var mı? Hıdırellez ile ilgili tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Hıdırellezin Önemi Nedir?

Hızır ile İlyas'ın buluştuğu gün olan ve doğanın uyanışı anlamına geliyor. Hıdırellez ya da Hıdrellez, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez günü rivayetler mevcut. Dileklerin gerçek olduğu, dua kapılarının açıldığı özel günlerden biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.

2018 Hıdırellez Ne Zaman?

5 Mayıs cumartesi günü başlayacak 6 mayıs pazar günü ikinci ezanıyla sona erecek. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi) ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.  Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs (5 Mayıs Gecesi) tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdırellez Kutlamaları Nerede Yapılır?

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.  Hıdırellez günü kuzu eti ya da ciğeri yenilir. Kırlardan çiçek ve ot toplanıp suyu içilir. Bunun bütün hastalıklara iyi geldiğine inanılır.

Hıdırellez Gecesi Ne Yapılır?

-Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.

-Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.

-Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar.

-Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler.

-Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler ve ateşin üstünden atlarlar.

Hıdırellez Günü Ne Yapılmaz?

-5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.

-Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.

-Bazı bölgelerde Hıdırıllez günü çamaşır yıkanması, ev temizlenmesi ve iş yapılması da uygun bulunmaz.

Hıdırellez Duası

İşte dilek dilerken ve Gül ağacına astıktan sonra edeceğiniz Dua…

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım /allah bir adım adım / kerim kerem allah /başımda bir duman var yardım eyle ya allah / la ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin

Hıdırellez Dileği Gül Ağacına Ne Zaman Asılır?

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

Yorumlar