İsilik nedir, nasıl geçer? İsilik tedavi yöntemleri nelerdir?

Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklar dolayısıyla görülen isilik nedir? İsilik nasıl geçer ve tedavi yöntemleri nelerdir? İsilik hakkında bilmeniz gerekenler..

İsilik nedir, nasıl geçer? İsilik tedavi yöntemleri nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
18 Aralık 2017 Pazartesi 17:53

Aşırı sıcak havalarda kendini gösteren ve vücutta kırmızı benekler halinde görülen isilik, ter kanallarının tıkanması sonucu meydana gelir. İsilik, vücutta küçük kabarcıklara neden olur ve gözeneklerin tıkanması sonucu oluşan deri döküntülerinden biridir.

İsilik, genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür. Özellikle yaz aylarında görülen isilik hastalığı iki çeşit olarak karşımıza çıkar. İsilik, küçük su baloncukları şeklinde nükse edebileceği gibi, su toplayan kırmızı bir görüntü şeklinde de olabilir.

Vücutta kabarcıklar olarak karşımıza çıkan bu hastalık, aşırı kaşıntıya neden olur. Yeni doğmuş bebeklerde, özellikle sarışın ve açık tenli olanlarda isilik hastalığı daha çok görülür. Peki isilik nerelerde oluşur?

İsilik nerelerde oluşur?

İsilik; daha çok kollarda , göbek ve göğüs bölgelerinde , iç çamaşırının lastikli bölgelerinin değdiği ortamlarda görülür. Alın, göz kapağı, burun, diz kapağı arkası gibi bölgelerde de yoğun bir şekilde kendini gösterir. Bebeklerde genellikle popo bölgesinde yoğunlaşır. Üç dört güne kaybolur, tekrarlama ihtimali yüksektir. Peki isilik neden oluşur?

İsilik neden olur?

İsilik, vücuttaki ter gözeneklerinin tıkanması sonucu meydana gelir. Zira gözenekler tıkandığında ter salgısı derinin dışına çıkamaz ve derinin altında kalır. Bu durum da isilik hastalığına neden olur.

Bebeklere yazın kalın ve sıkı kıyafetler giydirmek, nemlendiricinin fazla kullanılması, sabun ve şampuan gibi maddelerin kalıntıları da isiliğe yol açabilir.

Öte yandan, bebeklerin altının sık sık değiştirilmemesi sonucu popolarının havasız kalmasıyla birlikte isilik oluşabilir. Adi bez kullanımı da isilik vakasını artırabilir.

Bebeklerin ve çocukların yanı sıra yetişkinlerde aşırı terleme durumlarında ortaya çıkan isilik, pamuksu dokudan oluşan kumaşlar dışında giyilen kıyafetlerden kaynaklı da olabilir.

Dolayısıyla, asıl olarak havasız ve sıcak ortamlar isilik hastalığının temelini oluşturmaktadır.

İSİLİK BULAŞICI MIDIR?

Ter kanallarının tıkanması olarak tabir edilen isilik, bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Ancak oluşan baloncukların kaşınması kabuk ve enfeksiyona neden olabilir.

İsilik bulaşıcı değildir ve ciddi rahatsızlıklara yol açmaz. Ancak tedavi edilmediği takdirde deri hastalıklarını tetikleyebilir.

BEBEKLERDE İSİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Yaz aylarında bebeklere geniş, ter emici ve serin tutacak kıyafetler giydirilmeli. Öte yadan, aşırı sıcak havalarda muhakkak her gün mutlaka duş aldırılmalı. Nemlendiriciyi aşırıya kaçmayacak şekilde sürmeli ve lastiği sıkı olan kıyafetlerden kaçınılmalı.

İSİLİK HASTALIĞININ TEDAVİSİ

İsilik herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden bir kaç güne gecen bir hastalıktır. Ancak vücutta yanma olmas durumunda serinletici losyonlar veya kremler kullanılabilir. Yine de bu durumlarda doktor tavsiyesiyle ilaç kullanmak faydalı olacaktır.

En doğal tedavi yöntemiyse temiz deniz suyudur. Ancak isilik olan bebeklerde deniz suyu kullanmak için bebeğinizin aşılarının tam olup olmadığına dikkat ediniz. Zira isiliği geçireyim derken bebeğinize deniz suyundan başka hastalıklar bulaşmasına neden olabilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar