Jong-un: Nükleer sorunun çözümü ABD ve Güney Kore’ye bağlı

Pekin'i 25-28 Mart tarihleri arasında ziyaret ettiği açıklanan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, "Güney Kore ve ABD bizim iyi niyetli çabalarımıza karşılık verirse, Kore Yarımadası'nın nükleer sorunu çözüme kavuşabilir." dedi

Jong-un: Nükleer sorunun çözümü ABD ve Güney Kore’ye bağlı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
28 Mart 2018 Çarşamba 12:17

Pyongyang'tan Pekin'e giden yüksek korumalı trenin içinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un olduğu duyuruldu. Kim Jong-un, Çin lideri Şi Cinping ile yaptığı görüşmede ABD ile Güney Kore'nin barış sağlaycısı bir atmosfer yaratması durumunda Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılacağı sözünü verdi.

Kim Jong-un bu sözleri birkaç ay önce nükleer savaş tehlikesinin eşiğindeki bölge için bir rahatlama dönemine işaret ediyor.

Şinhua ajansı, Kuzey Kore İşçi Partisi Komitesi Başkanı ve Devlet Konseyi Başkanı Kim Jong-un'un, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping'in daveti üzerine 25-28 Mart'ta Çin'e resmi olmayan bir ziyaret gerçekleştirdiğini duyurdu.

Kim'in Çin ziyareti sırasında Şi ile bir araya gelerek ikili ilişkiler, Kore Yarımadası'ndaki gelişmeler, Kuzey Kore'nin Güney Kore ve ABD ile ayrı ayrı yapacağı liderler zirvelerine ilişkin konuların görüşüldüğü aktarıldı.

Kim Jong-un, Devlet Başkanı Şi ile görüşmesinde, "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılmasının değişmez tavırları olduğunu" söyleyerek, "Kuzey ve Güney Kore ilişkilerinin karşılıklı barış ve iş birliği ilişkisi düzlemine getirmeye yönelik kararlığını" vurguladı.

Çin Ulusal Haber Ajansı Şinhua'nın haberine göre, Xi Jinping'in daveti üzerine Pekin'e diplomatik bir trenle gelen Kim Jong Un, gayriresmi ziyareti sırasında Kore yarımadasının nükleer silahsızlanması konusunda uzlaşıldığını ve Kuzey Kore'nin barış görüşmeleri için inisiyatif aldığını belirtti ve şunları söyledi: "Kore yarımadasının nükleer silahsızlanması, Güney Kore ve ABD iyi niyetli çabalarımıza yanıt verir, barış ve istikrar sağlayıcı bir atmofer yaratır ve eş zamanlı olarak barışın gerçekleşmesi için önlemler alırsa mümkündür."

"Güney Kore ve ABD liderleri ile bir araya gelerek diyalog kurmaya hazır olduğunu" dile getiren Kim, şunları kaydetti:

"Güney Kore ve ABD bizim iyi niyetli çabalarımıza karşılık verir, barış ve istikrara katkı yapacak bir atmosfer oluşturmaya yardımcı olursa, Kore Yarımadası'nın nükleer sorunu çözüme kavuşabilir. Çin'in stratejik diyaloğu güçlendirmesini, müzakere ve diyalog havasının Kore Yarımadası'na getireceği istikrar ve barış yönlü ılımlı havayı ortaklaşa korumasını umuyoruz."

Çin lideri Şi ise Pyongyang yönetiminin sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözme konusunda ortaya koyduğu iradeyi takdir ettiklerini anlatarak, "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması, bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla yapıcı ve aktif rol oynamayı sürdüreceklerini" belirtti.

Japon NTV televizyonu ve yayın kuruluşu NHK, alışılmadık biçimde korunan özel bir trenin pazartesi günü Pekin'e geldiğini, trende üst düzey bir heyet bulunduğunu ve kentte güvenliğin artırıldığını duyurmuş, haberin ardından Kuzey Kore lideri Kim veya Kim'in kız kardeşinin bir heyetle trenle Çin'e geldiğine yönelik haberler çıkmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, dün düzenlediği basın toplantısında, söz konusu haberlere ilişkin kendisine yöneltilen sorulara, "Bahsettiğiniz konudan bir şey anlamıyorum. Bir bilgi olursa yayımlarız." yanıtını vermişti.

Kuzey Kore lideri Kim'in nisan ayı sonunda Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, mayıs ayına kadar da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Kim'in Çin ziyareti, aynı zamanda göreve başladığı 2011'den bu yana yaptığı ilk yurt dışı ziyareti oldu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar