Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Karın şişliği, pek çok insanın sorunu olabiliyor. Peki karın şişliğine ne iyi gelir? Karşın şişliği nasıl geçer? Tüm bu soruların cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
12 Şubat 2018 Pazartesi 15:28

Karın şişliği, pek çok insanı sorunu olabiliyoken kadınlar bu durumdan biraz daha fazla şikateyçi. normal şartlarda da insan vücudunda gaz bulunur. Vücutta bulunan fazla gaz ise şişkinlik ve ağrıya dönüşebilir.

Karın şişliği nedenlerini 3 ana başlık atında toplayabilir bunlar;

Kabızlık

Hormonal değişimler ve regl (adet) dönemleri

Yemek yerken yaptığımız hatalar

Karın şişliğine neden olan Kabızlık nasıl geçer?

Kabızlığın 3 günden fazla sürmesi durumunda vücut ödem tutması be karın şişliği görülebilir. Bu dönemde bağırsak doluluğu artacağından karnın alt bölümü ya da tamamında şişkinlik hissedilebilir. peki böyle durumlarda ne yapmak gerekir?

Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Kabızlığın nedenleri

kalsiyum veya alüminyum içeren antiasit ilaçlar, normal diyet veya faaliyetlerinizdeki değişiklikler, bağırsak kanseri, fazla süt ürünü tüketmek, yeme bozuklukları, huzursuz bağırsak sendromu, Parkinson hastalığı veya multipl skleroz (MS) gibi nörolojik durumlar, hareketsizlik, yetersiz su veya lif tüketimi, aşırı müshil kullanımı, gebelik, sindirim sistemindeki sinir ve kas sorunları, bazı kişilerin hemoroid yüzünden bağırsak hareketi isteğine karşı direnmesi, bazı ilaçlar (özellikle sakinleştirici ilaçlar ve demir hapları), stres, tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) sayılabilir.”

Kabızlığa ne iyi gelir?

Su tüketimi kabızlıkla başa çıkabilmek için önemli bir husus. Günlük 2-2,5 litre su tüketilmesi kabızlığınızı geçirmeye yardımcı olacaktır. Bunun dışında Çiğ sebze, sebze yemekleri ve meyveler de kabızlıkla savaşmanın yoları arasında yer alır. kabuklu da yenebilen meyvelerin kabuğunu soymadan yemeye özen gösterilmeli. Uzun süre aç kalınmamalı ve düzenli beslenmeye dikkat edilmeli. Kabızlığın bir nedeni stres olduğu için stresten uzaklaşılmalı ve günlük yürüyüşler yapılarak kabızlıkla mücadele edebilirsiniz.

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler

Kuru kayısı
kuru erik
kuru incir
kivi
ananas
kayısı
ıspanak
semizotu

Kabızken yenmemesi geren yiyecekler

Muz
şeftali
tatlı elma
asitli içecekler
beyaz ekmek

Hormonal değişimler ve regl (adet) dönemleri

Adet (regl) dönemleri kadınların karın şişliğinden en çok şikayetçi oldukları maddedir.Premenstrüel Sendrom (adet öncesi gerginlik sendromu) yaşayan kadınlarda şişkinlik hayatı zindan edebilir.

Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Adet (regl) öncecesi şişliğin nedenleri nelerdir?

Adet öncesi şişkinliğeneden olan bazı nedenleri şmyle sralayabiliriz;

Aşırı tatlı tüketimi
yanlış karbonhidrat tüketimi
yetersiz sıvı tüketimi
yağlı besinlerin aşırı tüketimi
asitli içecek tüketimi
aşırı tuz tüketimi

Adet (regl) şişkinliğe ne iyi gelir?

Su tüketimi ine adet dönemi şişliğinde etkili yolardan birisi Günlük 2-2,5 litre su tüketimine dikkat edilmeli. Beyaz şeker ve beyaz un içeren besinlerden olabildiğince uzak durulmalı. Bu süreçte tam tahıllı ekmek ve tam tahıl ürünleri tüketmeye özen gösterilmeli. Tatı ihtiyacınızı gidermek için meyveer veya bitter çikolata yiyebilirsiniz. Şişkinlik döneminde şişkinlik hissinin büyük ölçüde artmasına neden olan asitli ve kafeinli içecekler kesinlikle tüketilmemeli. Tuzlu besinler şişkinlik hissinin azalmasını sağladığı için bu dönemde tüketilmesi gereken besinlerdendir. Bu besinlere örnek olarak salamura, turşu, konserve gibi tuz içeriği yüksek besinler gösterilebilir. Midede uzun süre kalan yağ, şişliği artıran besinlerdendir. Şişkinlik hissi yaşayan kişiler bu besinden uzak durmalı. kızartma, kavurma besinler tüketilmemeli. Bunun yerne tencere yemekleri, ızgara ve fırında pişmiş yemekler tercih edilebilir. Tabi bu yemeklerinde yap oranı olabildiğince düşük olmalı.

Adet (regl) öncesi şişliğine iyi gelen yiyecek ve içecekler

Maydanoz
semizotu
yeşil çay
kiraz sapı çayı

Adet (regl) öncesi şişliğine iyi gelmeyen yiyecek ve içecekler

Beyaz şeker
beyaz un
asitli içecekler
konserve
turşu
salamura besinler
kızartma
kavurma
yağlı et çeşitleri
tavuk derisi
kolay sindirilebilir pirinç gibi diğer karbonhidrat çeşitleri

Yemek yerken yaptığımız hatalar

Yemek yerken yaptığımız hatalar da şişliğe neden olur. Bu hataları şöyle sıralıyabiliriz;

Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Hızlı yemek yemek
Yemek yerken konuşmak (hava yutmayı kolaylaştırır)
Yemek yerken aşırı sıvı tüketimi
Asitli içecekler
Yemek yerken TV izlemek
Sakızların aşırı kullanımı
Tatlandırıcı içeren yiyecekler
İçecekleri pipet kullanarak içmek hava yutmanıza neden olur.

Yemek yerken yapılan hataların önene nasıl geçeriz?

Yemeği yavaş ve iyice çiğneyerek yemeli. Yemek yerken konuşmamaya özen göstermeli. Yemek yerken başr bir şeyle uğraşılmamalı. Yemek yerken fazla sıvı tüketilmemeli. Tüketilecek sıvıların asitsiz olmasına özen gösterilmeli.

Yemek yerken yapılan hatalara ne iyi gelir?

Yemek sonrası maden suyu tüketilebilir.
Yemekten sonra hemen uyumamak gerekir.
Yemekleri iyice pişirmek
Hareket etmek, çok hızlı olmayan adımlarla 20-25 dakika yürümek gazın atılmasına yardımcı olur.
Öğünleri küçültmek ve 3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğün yemek daha az gaz oluşmasını sağlar.

Yemek yerken yaşanan şişlikte uzak durulması gerekenler

Tatlandırıcı içeren içecekler
Sakızlar
Asitli içecekler

Karın şişliğine neden olan yiyecekler

Proteinler ve yağlar daha az gaz yapan besinler arasında yer alırken, Karbonhidratlar gaz oluşumunu artıran besinler arasındadır. Aşşağıda gaz oluşumunu artıran yiyecekleri sizlerle paylaşıyoruz. Bu besinler vücutta gaz luşumuna neden olan yiyeceklerin tam listesi değildir. Kendinize uygun beslenme programı için doktorunuza başvurunuz.

Enginar
Kuşkonmaz
Fasulye
Brokoli
Brüksel lahanası
Lahana
Havuç
Karnabahar
Kereviz
Salatalık
Yeşil biber
Mercimek
Soğan
Bezelye
Patates
Turp
Elma
Kayısı
Muz
Portakal
Şeftali
Armut
Kuru erik
Kuru üzüm
Peynir
Dondurma
Süt
Süt ürünleri
Arpa
Keten tohumu
Yulaf kepeği
Buğday
Bira
Diyet kola
Kola
Meyve suları
Şarap

Karın şişliğine neden olan içecekler

Karın şişliğine neden olan içeceklerin en başında gazlı içecekler geliyor. Buna ek olarak enerji içecekleri, soda (maden suyu veya yapay olarak gazlandırılmış) içecekler de vücuttaki gaz oluşumunu artırır ve karın şişliğine neden olur.

Karın şişliğine neden olan diğer etkeleri de şöyle sıralayabiliriz;

Bazı doğum kontrol yöntemleri ve yumurtalık kistleri

Bazı doğum kontrol yöntemleri ve yumurtalık kistleriin de karın şişliğine neden olduğu söyleniyor. Dönemsel olarak tekrarlayabilen bu tür şişkinliklerde yukarıda belirttiğimiz Adet (regl) şişkinliğe ne iyi gelir? başlığına bakıp buradaki maddelere özen gösterilmesi gerekir.

Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Laktoz intolereansı

Laktoz İntoleransı, doğuştan veya sonradan orataya çıkan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalık ciddi karın şişliğne ve gaz problemlerine yol açar. Laktoz; Süt ve süt ürünlerinde ulunan karbonhidrattır.

Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Laktoz İntoleransına ne iyi gelir?

Doğuştan olmayan laktoz intoleransı hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması en önemli etmenlerdendir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri kullanımı en aza indirerek beslenme programınızı yeniden düzenlemeniz gerekir. Sonradan gelişen laktoz intoleransında gaz problemine sebep olsa da günde tüketeceğiniz 1 bardak süt ile vücut laktoza tekrar alıştırılabilir. Sütün yine şişkinlik yapması durumunda ise süt yerine yoğurt ve peynir tercih edilebilir.

Laktoz İntoleransına iyi gelen yiyecek ve içecekler

Laktozsuz süt
laktazlı süt
yoğurt
probiyotik yoğurt
probiyotik içecek

Obezite

İdeal kilonun üstünde olan kişilerin karın bölgesinde aşırı yağ dokusu şişkinliğe ve sindirim sistemi problemlerine neden olabiliyor. Bu durumda hastanın idel kilosuna dönmesi büyük önem taşıyor

Karın şişliği nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Karın şişliği ya da gaz problemlerinde ne zaman doktoro gitmeli

Beslenmenizde yaptığınız değişikliklere rağmen gaz probleminiz azalmıyorsa, yediğiniz öğün ne kadar küçük olsa da gaz sorun devam ediyorsa, oluşan gaz okul veya iş hayatınızı etkileyecek düzeye ulaştıysa doktora görünmelisiniz.

Aşırı gaz genellikle ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez ancak alınan tedbirlere rağmen devam eden gaz sorunu, sindirim sistemine dair bir hastalığın habercisi olabilir.

Sindirim hastalıklarının neden olduğu başlıca sorun, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin tam olarak emilememesidir. Bu durumda vitamin ve mineral eksikliğine bağlı diğer sorunlar görülebilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar