ABD Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait bir P-3 Orion keşif uçağının da çalışmalara katılmak üzere bölgeye intikal ettiği açıklandı.
Arjantin'in güneyindeki Ushuaia Limanı'nda rutin faaliyetini tamamladıktan sonra, başkent Buenos Aires'in 250 kilometre güneyindeki Mar del Plata Üssü'ne dönerken kaybolan ARA San Juan denizaltısından hala haber alınamıyor.
Donanma Sözcüsü Enrique Balbi, düzenlediği basın toplantısında, Arjantin donanmasına ait bir destroyer ve iki korvetin, denizaltıdan en son haber alınan bölge olan Valdez Yarımadası'nın 430 kilometre açıklarında arama çalışması yürüttüğünü ancak denizaltıyla henüz herhangi bir görsel, telsiz veya radar bağlantısı kurulamadığını belirtti.
Balbi, arama-kurtarma çalışmalarına ABD, İngiltere ve bölge ülkelerinden destek geldiğini, ABD Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait bir P-3 Orion keşif uçağının çalışmalara katılmak üzere bölgeye intikal ettiğini kaydetti.
Denizaltının iç aksamındaki bir elektrik arızası nedeniyle telsiz bağlantısının kesildiği tahmin ediliyor. Donanma kurallarına göre, telsiz bağlantısı kesilen bir denizaltının su yüzeyine çıkmasını zorunlu kılıyor. Dolayısıyla arama faaliyeti okyanus yüzeyine odaklanmış durumda.
Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, denizaltının 44 kişilik mürettebatının aileleri ve yakınlarıyla temas içinde olduklarını belirtti. Macri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ailelerin ve tüm Arjantinlilerin kaygılarını paylaşıyoruz. ARA San Juan denizaltısını bulmak için tüm ulusal ve uluslararası kaynakları seferber etmeye kararlıyız." ifadelerini kullandı.
Alman yapımı dizel elektrikli denizaltı, 1983 yılında Arjantin donanmasına katılmıştı.
Kayıp denizaltıdan ilk sinyaller geldi
Arjantin'de Atlas Okyanusu'nun güneyinde seyir halindeyken telsiz bağlantısı kesilen ASA San Juan denizaltısından geldiği düşünülen uydu telefonu sinyallerinin tespit edildiği açıklandı.
Arjantin Donanması'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Cumartesi saat 10.42 ile 10.52 arasında, farklı üslerde 4 ila 36 saniyelik kısa uydu aramaları tespit edilmiştir. Bunların kayıp denizaltı mürettebatının yeniden karayla bağlantı kurma çabası olabileceği değerlendirildiğinden sinyallerin kaynağı araştırılmaktadır" ifadeleri yer aldı.
Yetkililer, uydu sinyallerinin denizaltıdan geldiğinin henüz doğrulanamadığını ve bunun şimdilik yalnızca bir ihtimal olarak değerlendirildiğini vurguladı.
Öte yandan kayıp denizaltıyı arama çalışmaları da devam ediyor.
ASA San Juan denizaltısıyla telsiz bağlantısı, başkent Buenos Aires'in 250 kilometre güneyindeki üssüne geri dönerken, kıyıdan 430 kilometre açıkta kesilmişti.
Denizaltıdan çarşamba gününden bu yana haber alınamıyor.
Alman yapımı dizel elektrikli denizaltı, 1983 yılında Arjantin donanmasına katılmıştı.
Yorumlar