Kronik hepatit B hastaları oruç tutabilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sağlık sorunları olan kişiler oruç tutup tutamayacağını araştırmaya başladı. Peki ya kronik hepatit B hastaları oruç tutabilir mi?

Kronik hepatit B hastaları oruç tutabilir mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
18 Mayıs 2018 Cuma 14:39

Hepatit B rahatsızlığı karaciğerde iltihaplanmaya neden olan virüslerin bir çeşididir. Bu hastalık ilerleyen zamanlarda çok ağır semptomlara neden olmaktadır. Karaciğerde çoğalan virüs zamanla karaciğeri tahrip edecek aşamalara geçer. Hepatit B’nin kronik ve akut olmak üzere iki çeşidi vardır. Bu hastalık dünyada  2 milyardan fazla insanı tehdit ediyor. Uzmanlar Hepatit B için sigaradan sonra ikinci sırada kanser sebebi olduğunu söylüyor.

Akut Hepatit B nedir, nasıl belirti gösterir?

Göz akının ve cildin sararması, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik ve mide bulantısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Tanısı konarak tedaviye başlanan bu hastaların yüzde 90′ının iyileşmesine rağmen, yüzde 10′u ise kronik Hepatit B’ye dönüşebilmektedir.

Kronik Hepatit B nedir, nasıl belirti gösterir?

Dünyada yaygın olarak görülen ve ölümcül boyutlara ulaşabilen ciddi bir hastalıktır. Türkiye’de de 7 milyondan fazla kronik Hepatit B hastası bulunuyor. Hepatit B sigaradan sonra ikinci sırada kanser sebeplerinden biridir. Kronik Hepatit B’de tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmezse Hepatit B’nin siroza ve karaciğer kanserine dönüşmesi de mümkündür. Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve Türkiye’de oldukça ciddi bir sağlık problemdir. Ülkemizde her üç kişiden biri bu hastalık ile mücadele etmektedir ve bu virüsü başkalarını da bulaştırmaktadır. Bu virüs hastalığa yakalananların % 75-80 inde hiçbir belirti vermeden gelişir, genel sağlık taramalarında ve kan bağışlarında yapılan tahlillerde  tesadüfen ortaya çıkartılır.  Kuluçka süresi iki-altı ay arasında farklılık göstermektedir.

– Karaciğer bölgesinde hassasiyet

– İştahsızlık

– Bulantı

– Kendini çok fazla halsiz ve yorgun hissetme

– Kusma

– İdrarın koyu bir renk alması

– Karın bölgesinde ağrı

– Deride ve göz aklarında sararma

Hepatit B virüsünün bulaştıktan sonra izlediği 3 yol:

-Hastanın bağışıklık sistemi güçlüyse hastalık vücutta belirli bir düzeyde kalır. Doğal olarak aşılandığı için ömür boyu hepatit B’den korunur.

-Oluşan koruyucu antikorlar istenilen seviyeye ulaşmazsa kişi taşıyıcı konumunda kalır. Kendisi henüz hasta değildir ama potansiyel virüs taşıyıcısıdır. Taşıyıcı kişiler için risk seneler sonra ortaya çıkabilir. Taşıyıcı, karaciğer kanserine yakalanabilir ya da organları zarar gördüğü için karaciğer yetersizliği sorunu yaşayabilir.

-Hastada koruyucu antikorlar hiç oluşmaz ve virüs daima kuvvetlidir. Bünye virüsle savaşını kaybetmiştir.  Karaciğer işlevleri bozuktur, karaciğer enzimleri yüksektir, kişi aktif hastadır, hızla karaciğer yetmezliğine gider ya da hastalık senelere yayılır zamanla karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine dönüşür.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Hepatit B, kan aracılığı ile ve çoğunlukla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları: tükürük, ter, cinsel organ sıvıları) bulaşır.  Ciltteki bir çatlak veya açık yarayla temas eden bir damla kan veya tükürük dahi hastalığın bulaşmasına zemin hazırlar. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum sırasında bulaşabilir.

Hepatit B Risk Grupları Hangileridir?

* Hepatit B’li anneden doğan bebekler

* Ev içinde Hepatit B hastası ya da taşıyıcısı olanlar

* Birden fazla kişi ile cinsel ilişkisi olanlar

* Eşcinseller

* Kan ve kan ürünleri kullananlar

* Hemodiyaliz hastaları

* Damar içi ilaç bağımlıları

* Sağlık personeli

Kronik hepatit B hastaları oruç tutabilir mi?

Hepatit B hastalığı taşıyan kişilerin oruç tutmaları kesinlikle sakıncalıdır. Zaten devam eden tedavi sürecinde ilaçların aksatılmadan alınması gerekmektedir. Bu nedenle nefrologlar kesinlikle hepatit B hastalarının oruç tutmalarına izin vermezler. Ancak kendisini çok iyi hisseden, ilaç tedavisi biten hastalar oruç tutmak için doktorlarından onay almalıdırlar.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar