Lübnan Büyükelçisi: Afrika ülkeleri Kudüs kararını tanıyabilir

Filistin Yönetimi'nin Lübnan Büyükelçiliği Sözcüsü Hasan Şaş Niya, Afrika ülkelerinin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıyabileceğini belirtti.

Lübnan Büyükelçisi: Afrika ülkeleri Kudüs kararını tanıyabilir
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
6 Aralık 2017 Çarşamba 20:15

ABD Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıyan ilk ülke olmaktayken tek ülke olarak kalmayabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Filistin Yönetimi'nin Lübnan Büyükelçiliği Sözcüsü Hasan Şaşniya, ABD'nin ardından İsrail'in varlık gösterdiği küçük Afrika ülkelerinin de Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanınması yönünde ‘tehlikeli' kararlar alabileceklerini belirtti.

'TETİKLEYEBİLİR'

Sputnik'e konuşan Şaşniya, "(ABD Başkanı Donald) Trump'ın kararının tehlikeli yanı, yasalara aykırı olması ve İsrail'in 1981'de Doğu Kudüs'ü topraklarına katmasını net olarak yasadışı olarak kabul eden kararlar dahil olmak üzere, Kudüs'le ilgili uluslararası tüm kararları ihlal etmesi. Trump'ın kararı, ciddi bir kızışmaya neden olur. Biz söz konusu kararın birçok ülkeyi benzer karar alma yönünde tetikleyeceğinden endişeleniyoruz" dedi.

'KÜÇÜK ÜLKELER ETKİYE AÇIK'

Rusya ve Avrupa ülkeleri gibi büyük devletlerin Kudüs'le ilgili pozisyonunun ‘şu anda iyi' olduğunu ifade eden Şaşniya, İsraillilerin nüfuz ettiği Afrika'dakiler dahil olmak üzere birçok küçük ülkenin ise ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararına benzer kararlar almasından endişe ettiklerini dile getirdi.

'ARAP LİDERLER ELLERİNDEKİ KOZU KULLANSIN'

Planlanan Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın zirvelerinde ABD'nin kararına uygun yanıtın verilmesi konusunun ele alınması planlandığını belirten Şaşniya, "Araplar, onların en güçlü silahını kullanmalı, çıkarlarını koz olarak kullanmalı, zira ABD'nin Arap ülkelerinde çıkarları var, bunu Kudüs'ü korumak için kullanmak gerekiyor" tavsiyesinde bulundu.

'ABD'NİN ARABULUCULUĞU BİTTİ'

Filistinli sözcü, Trump'ın, Kudüs'le ilgili karar alması durumunda ‘bugünden itibaren Ortadoğu'da herhangi bir çözüm sürecine ne tarafsız arabulucu olarak ne de herhangi bir görüşmenin tarafı olarak katılabileceğinin' altını çizdi.

Yorumlar