Market rafları domuz dolu! Hepsini yemeye devam ediyoruz! - Sayfa 4

Peki, bu nasıl oluyor?

Cevap: Kıvam artırıcılar, katkı maddeleri…

Nedir onlar diye sorsak, “E” ile başlayan anlamayacağımız ve nereden/nasıl elde edildikleri bilinmeyen sayılar işitiyoruz.

Jelatin (E441) çok değerli bir proten.. Gıda sektörün de yaygın şekilde kullanılıyor. Jelâtinin takriben % 99'u, Müslüman olmayan ülkeler tarafından üretilmekte.

4 50
 
Market rafları domuz dolu! Hepsini yemeye devam ediyoruz! - Sayfa 5

Uluslararası kuruluşlar katkı maddesine bir numara veriyor. Avrupa Birliği'nde bu E kodu ile yapılıyor. Biz de de aynı kodlama geçerli.

5 50
 
Market rafları domuz dolu! Hepsini yemeye devam ediyoruz! - Sayfa 6

Jelatin nedir?

Jelâtin memelilerin dokularında, hususiyetle kasları kemiklere bağlayan yerlerde ve derilerde bulunan kollajenden çıkartılan bir proteindir.

6 50
 
Market rafları domuz dolu! Hepsini yemeye devam ediyoruz! - Sayfa 7

Kollajen su ile kaynatıldığında jelâtin olarak bilinen, suda çözülür proteine dönüşür. Soğutulduğunda, çözelti kollajene dönüşmez; fakat jel hâline gelir.

Jelâtin başta domuz, sığır ve çok az olarak da balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir.

Bu madde, güçlü şekil alma kabiliyeti, şeffaf jel oluşturması, esnek film hâline gelmesi, hazmının kolay olması, sıcak suda eriyebilmesi ve kolayca şekil alması gibi hususiyetleri sebebiyle gıda üretiminde pek çok sahada kullanılmaktadır.

7 50