Geçtiğimiz hafta, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in muhafazakar bloğuyla iş dünyasını destekleyen Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller Partisi arasında kurulmaya çalışılan koalisyon görüşmeleri geçen sonuçsuz kaldı.
Olayın ardından iktidardaki dördüncü dönemi tehlikeye giren Merkel'e Cuma günü Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) destek gelmişti. Buna göre SPD, önceki pozisyonunu değiştirdi ve Merkel'le görüşmeyi kabul ederek son dört yıldır içinde yer aldığı büyük koalisyonun tekrarı veya bir azınlık hükümeti ihtimalini artırdı.
'AZINLIK HÜKÜMETİ DEĞİL BÜYÜK KOALİSYON'
Schleswig Holstein eyaletinin muhafazakar başkanı Daniel Guenther, Merkel'in ıristiyan Demokratlar Partisi'nin (CDU) önde gelen üyeleriyle dün yaptığı dört saatli bir toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Etkin bir hükümete sahip olma niyetindeyiz" dedi.
Guenther, "Bunun bir azınlık hükümeti değil, parlamento çoğunluğuna sahip bir ittifak olduğuna kesinlikle inanıyoruz; bu bir büyük koalisyon" dedi.
'ALMANYA İÇİN EN İYİ SEÇENEK'
Bavyera CSU partisi lideri Horst Seehofer ise, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "Muhafazakarların ve SPD'nin ittifakı, Almanya için en iyi seçenek; Hür Demokratlar ve Yeşiller ile yapılacak koalisyondan, yeni seçimlerden veya bir azınlık hükümetinden daha iyi" dedi.
'ALMANLARIN YARISI DESTEKLİYOR'
Emnid şirketinin dün açıkladığı bir anket de, Almanların yüzde 52'sinin büyük koalisyona destek verdiğini gösterdi.
NE OLMUŞTU?
Büyük koalisyonu kurmaya çalışacağını Cumartesi günü açıklayan Merkel, yeni koalisyon oluşturuluncaya kadar lideri başkanı olduğu hükümetin görevde olacağını söylemişti.
Merkel'in muhafazakar bloğunun gençlik kanadı, partilere Noel'e kadar anlaşmaları için baskı yaparken, anlaşma olmazsa muhafazakârların azınlık hükümetini seçmesi gerektiğini açıkladı.
24 Eylül’de yapılan genel seçimde ciddi oy kaybı yaşayarak tarihinin en kötü sonucunu alan SPD, muhalefette kalmak istedi.
Bunun üzerine CDU/CSU, FDP ve Yeşiller, Almanya’da hiç denenmemiş üçlü koalisyon kurmak için çalışmalara başladı.
Ancak 4,5 hafta süren görüşmelerin ardından güven tesis edilemediği ve ülkeyi ilgilendiren önemli konularda partiler arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunduğu gerekçesiyle FDP masadan kalktı ve ülke, bugüne kadar yaşamadığı koalisyon krizine sürüklendi.
Almanya’da bir haftadan bu yana devam eden belirsizlikte kamuoyu, bir taraftan üçlü koalisyon için yapılan görüşmelerin bozulmasında kiminin ne kadar payı olduğunu tartışırken, diğer taraftan da bu krizin nasıl aşılacağına odaklandı.
Kamuoyunda "erken seçim", "azınlık hükümeti" ve CDU/CSU ile SPD’in yeniden "büyük koalisyon" kurması ihtimalleri üzerinde duruldu.
Yorumlar