SoloTürk, Türk Hava Kuvvetleri gösteri takımının F-16 C Blok-40 jet savaş uçağının kullanarak yaptığı hava akrobasisidir. Ana hava akrobasisi gösteri takımı Türk Yıldızları gibi Türk pilotlarının manevra kabiliyeti ve eğitim seviyesini gözler önüne sunar. Takım ilk kez Türk Hava Kuvvetleri'nin 100.yıl etkinlikleri kapsamında ortaya çıkmıştır.15 Nisan 2011 tarihindeki etkinlikte Ankara'daki Akıncı Hava Üssünde boy göstermişlerdir.
SoloTürk Ekibinde Görev Yapmanın İlk Şartı Ne?
Ekipte görev yapmanın ilk kuralı gönüllü olmak. Pilotlar, F-16 öğretmenlerinden seçiliyor. Aslında bu hareketleri her F-16 pilotu havada yapıyor. Ama SoloTürk’teki fark, bunun yere yakın ve bir koregrafi içinde gerçekleştirilmesi. Her sabah ekip kahvaltıda bir araya geliyor. Planlama yapılıyor. Ekibin iki pilotu Binbaşı Yalın Ahbab ve Yüzbaşı Yusuf Kurt, filoda öğretmen olarak görev yapıyor. Aynı şekilde teknik ekip de 141’nci Filo’nun diğer F-16’larına bakımından sorumlu. Gün içinde diğer görevlerden arda kalan zamanlarda bir SoloTürk uçuşu planlanıyor.
Üç buçuk yıl önce kurulan ekip, her yıl yurt içi ve yurt dışında ortalama 30 gösteri gerçekleştiriyor. Bu gösterilerin intikali yani iki uçak ve bakım ekibinin gidişi, yerel idare ile koordinasyon gibi tüm işlemleri de bu ekip gerçekleştiriyor. Dünyada F-16 ile solo gösteri yapan Türk Hava Kuvvetleri dışında Belçika, Hollanda (F-16A), Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor. Ama aralarında hem performans, hem gösteri bütünlüğü, hem de tasarım olarak SoloTürk'ün ayrı bir yeri var.
SoloTürk Pilotları Kimler?
SoloTürk, pilotlar Binbaşı Sedat Yalın Ahbab ve Yüzbaşı Yusuf Kurt, destek ekibi Üsteğmen Emrah Bayrı ve Astsubay Kıdemli Çavuş Akın Küçük, Bakım Ekibi Üsteğmen Cem Yasin Okumuş, Kıdemli Başçavuşlar Oğuz Güven, Alper Kalkan, Ali Hekim, Şeref Köseci, Başçavuş Sait Karaatay, Mustafa Solak ve Üstçavuş Hasan Altay ile Kıdemli Çavuş Yiğit Surgun’dan oluşuyor.
SoloTürk Gösterisinin Bir Günü Nasıl Geçiyor?
20 dakikalık gösteri paketi 18 farklı hareketten oluşuyor. Yükseklik yerden 100 metrede başlayıp 5 bin metreye kadar çıkıyor. Kimi zaman F-16 havada minimum hızı olan saate 200 kilometre ile uçuyor. En yüksek hız ise saatte 1200 kilometre. F-16 pilotu uçuş sırasında pozitif 9G’ye maruz kalıyor. Yani pilotun ağırlığı 80 kilogram ise koltuğuna tam ağırlığının 9 katı yani 720 kilogram baskı ile yapışıyor. Bir de negatif G var. Kan beyinde toplanıyor. Bu zorlamaya dayanmak için pilotlar sürekli spor yapıyor ve beslenmelerine dikkat ediyor.
SoloTürk uçağının kanat uçlarında duman çıkartan özel sistem mevcut. Hidrolik yağ ve benzin karışımı, havada pilotun kumandası ile yakılıyor. Ortaya beyaz duman çıkıyor. Her uçuş öncesinde bu bölüme yağ-benzin karışımı konuluyor. Seyircileri en coşturan hareket, uçağın 90 derece tırmanırken attığı ‘flare’lar. Halk bunu çiçeğe benzetiyor ama flare’in görevi uçağı düşürmek için atılan ısı güdümlü füzeyi şaşırtmak. Her uçuş öncesinde gövde altındaki özel noktalara flare kartuşları takılıyor. Her gösteri kameraya alınıyor. Uçuş sonrasında dışarıdan çekimler, kokpit çekimlerinin kritiği yapılıyor.
Yorumlar