NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. NATO için Türkiye’nin kilit bir önemi olduğunu belirten Stoltenberg, bunu anlamak için ‘haritaya bakmanın’ yeterli olduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE ÇOK DEĞERLİ BİR MÜTTEFİK”
Türkiye’nin çok değerli bir müttefik olduğunu söyleyen Stoltenberg, Türiye’nin terörizmle mücadele için çok önemli olduğunu belirtti.
Stoltenberg, “DEAŞ’ın yenilmesi için oluşturulan küresel koalisyon için altyapı sağlıyor. Bunun için Türkiye’ye minnettarız” diye konuştu.
Stoltenberg, “Türkiye her gün NATO’da masada yer alan bir ülke. Türkiye’nin daimi temsilcisiyle Kuzey Atlantik Konseyi toplantıları çerçevesinde her hafta birçok kez aynı masada yer alıyoruz. Oybirliği olmadan hiçbir karar almıyoruz. Tüm kararlar konsensüs ile alındığından Türkiye ve tüm üyeler alınan kararlara eşit üye esasına göre iştirak ediyorlar. Türkiye alınan kararların ve NATO’nun, misyonların ve operasyonların bir parçası” ifadelerini kullandı.
“ÜYE ÜLKELER TÜRKİYE’NİNÖNEMİNİN FARKINDA”
28 üyenin Türkiye’nin öneminin farkında olduğunu konuşan Stoltenberg, “Haritaya bakmak ve Türkiye’nin, hem kendisine hem de diğer tüm NATO üyelerine tehdit yaratan şiddet ve çalkantıların yaşandığı Irak ve Suriye’ye komşu olan stratejik lokasyonunu görmek yeterli. Ayrıca Türkiye, terörle mücadelede kilit ülke. Terörizmin her çeşidiyle mücadelede birlikte çalışıyoruz. Sonra, Türkiye, göçmen ve mülteci kriziyle ilgili olarak da devrede. NATO, göçmen krizine çare bulunması konusunda Türkiye ve AB ile birlikte çalıştı. Türkiye’nin güçlü bir ordusu var ve NATO’nun çeşitli misyon ve operasyonlarına destek veriyor” açıklamasını yaptı.
“DARBE GİRİŞİMİ VAHŞİCE”
Stoltenberg, Türkiye’de yapılan darbe girişiminin vahşice olduğunu söyledi. Stoltenberg Türkiye’nin darbe girişiminin arkasındakiler hakkında hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı esasına uygun olarak yasal takibatta bulunmasının hakkı olduğunu ifadelerine ekledi.
Stoltenberg Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair şunları söyledi: “Benim için önemli olan ABD ve Türkiye’nin temas içinde olmaları ve Kuzey Suriye’deki durumla koordineli bir şekilde nasıl ilgilenebileceklerini görüşüyor olmaları. ABD ve Türkiye arasındaki bu diyaloğu memnuniyetle karşılıyorum. NATO’nun diğer bazı kurumlar gibi bir terör örgütleri listesi yok. Ama Türkiye’nin terörist saldırılardan en çok zarar gören NATO ülkesi olduğunun farkındayız. Türkiye’nin tabii ki kendini koruma hakkı var ama bunun orantılı şekilde yapılması gerekiyor.”
Yorumlar