SSPE (subakut sklerozan panensefalit) nedir, belirtileri nedir, tedavisi var mı?

Adı sık duyulmayan SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığı Adana'da 6 yaşında bir çocukta teşhis edildi. Peki ya bu hastalığın belirtileri neler, tedavisi var mı?

SSPE (subakut sklerozan panensefalit) nedir, belirtileri nedir, tedavisi var mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
10 Temmuz 2018 Salı 09:49

Adana’da 6 yaşındaki bir çocuğun okuldan geldikten sonra kafasının üzerine düşmesi nedeniyle gittikleri hastanede çocuklarının SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastası olduğunu öğrendi. Ahmet Hakan Nuröz’ün annesi çocuğunun tedavi edilmediği taktirde 2 ay sonra yatağa mahkum olacağını söyledi ve yardım çağrısında bulundu. 6 yaşındaki çocuğun nadir duyulan hastalığı araştırılmaya başladı. Peki ya SSPE (subakut sklerozan panensefalit) nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Adana’da 6 yaşındaki Ahmet Hakan Nuröz SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastası. Tedavi edilmezse yatağa mahkum olacak. Küçük çocuğun annesi oğluna kök hücre tedavisi yapılması durumuna oğlunun sağlığına kavuşacağını belirtti. Hastalığın birçok belirtisi olduğunu söyleyen Nuröz, "Oğlumun düşmesi hastalığın bir belirtisi. Bu hastalık baş düşmesiyle başlıyor, öne doğru düşmeler oluyor, konuşamamaya başlıyor, bildiklerini unutuyor, anneyi babayı tanımıyor, her eşyayı karıştırıyor artık. Bilmiyor, kırıyor, döküyor. Yoldan geçen birine anne diye bağırabiliyor. Sen benim annem değilsin diyor, sıçramaları oluyor. Bir keresinde de bana ağabey demişti" diye konuştu. Şimdi SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığını daha detaylı inceleyelim.

SSPE (subakut sklerozan panensefalit) nedir?

SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığı ilk olarak 1933 yılında Dawson tarafından tanımlanmıştır. Bu hastalık kızamık infeksiyonunun nadir görülen geç dönem komplikasyonudur. Hastalığın görülme yaşı 2 ila 32 yaş arasında değişiyor ancak 5 ila 15 yaş arasında hastalık izlenebiliyor. 2-4 Hastaların % 50 kadarı özellikle 2 yaşından önce kızamık infeksiyonunu klinik olarak geçirmiş veya kızamık aşısı olmuş kişilerdir.2,5 Hastalık hızlı seyirlidir; semptomlar ortaya çıkmaya başladıktan sonra 6-24 ay içinde ölüm görülür. Literatürde yalnızca % 5 olguda iyileşme izlenmiştir.

SSPE (subakut sklerozan panensefalit) belirtileri nelerdir?

Hastalık genellikle bozukluklar ve kişilik değişiklikleri ile başlar ve daha sonra tek taraflı hareket bozuklukları, epilepsi ve görme bozuklukları ortaya çıkar. Aylar sonra hastalar yatağa bağımlı hale gelirler. Hastalık genellikle sinsi bir şekilde ilerler. Davranış değişiklikleri, okul başarısındaki düşüklüklerle ve zihinsel yeteneklerde kayıplarla belirti göstermeye başlar. Yaşanan bu belirtilerin hiçbirinde ateş durumu gözlenmez, çok nadir olsa da baş ağrısı gözlenebilir. Hastalığın ilerleyen zamanlarında körlük durumları da yaşanabilir. Hastalık teşhisi tespit edildiği andan itibaren kişinin yaşam ömrü 1-2 yıl arasındadır ortalama 18 aydır. Bu hastalık kızlara oranlar erkeklerde daha çok rastlanır. Tüm hastalarda dalgınlık, unutkanlık, davranış değişiklikleri, dengesizlik ve istemsiz hareketler mevcuttur.

SSPE (subakut sklerozan panensefalit) tedavisi var mı?

Hastalığın tanısı serum veya BOS'ta kızamık antikorlarının saptanması ve beyin dokusunda virüsün gösterilmesi ile olur. Hastalığın tam bir tedavisi yoktur ancak günümüz teknolojisi ile gerçekleştirilen kök hücre sayesinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Yorumlar