Suriye için BMGK’da ortak girişim

Suriye’ye yapılan saldırı sonrası, ABD, İngiltere ve Fransa’nın BMGK’da ateşkes için ortak bir girişim hazırlığında olduğu öne sürüldü.

Suriye için BMGK’da ortak girişim
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
16 Nisan 2018 Pazartesi 07:35

Suriye hükümetinin Doğu Guta ve Duma’da yaptığı kimyasal saldırı nedeniyle ABD, İngiltere ve Fransa Suriye’de askeri noktaları vurmuştu.

Pentagon yaptığı açıklamada operasyonun bir kısımdan oluştuğunu açıklamıştı.

 Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yapılan operasyonun Batı’nın kontrolü kaybettiği için yaptığını açıkladı.

ABD, İngiltere ve Fransa operasyonun gerekli ve kimyasal silah kullanıldığı için yapıldığını söylerken Türkiye ise bu olayı ‘memnuniyetle karşıladıklarını’ belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, saldırıyı kınarken İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise bu olayın Orta Doğu’da yıkıma neden olacağını belirtmişti.

ÜÇ ÜLKEDEN ORTAK ADIM

 ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yaptığı operasyon sonrası Rus basını üç ülkenin BMGK’da ortak bir girişimde bulunacağını yazdı. Hürriyet’te yer alan habere göre, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Duma’da kimyasal saldırı düzenlendiği gerekçesiyle Suriye’ye müdahalesinin ardından Suriye krizi tekrar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşındı.

Rusya, BMGK’ya “14 Nisan’da bağımsız ve egemen Suriye devletine karşı düzenlenen saldırı kınanmalı” bildirisi sundu.  Batılı ülkeler tarafından yapılan teklif kabul edilmedi. 15 üyeli BMGK’da Rusya’nın yanı sıra sadece Çin ve Bolivya’nın destek verdiği bildiride “Suriye’ye karşı saldırgan tavra derhal son verilmesi ve gerginliği artırıcı eylemlerden kaçınılması” çağrısı da vardı. Bunun ardından ABD, İngiltere ve Fransa ortak bir girişimle Suriye’de yeni bir ateşkes planı hazırladı.

“BARIŞ İÇİN SON ŞANS”

Rus basınının BM’deki diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberlere göre bu üç ülke, ateşkes için şubatta BMGK’da kabul edilen 2401 sayılı kararın Rusya, İran ve Suriye’nin tavrı nedeniyle hayata geçirilemediğini belirterek, yeni tasarıda “Barış için son şans” vurgusu yapacak. Yeni tasarı maddeleri şöyle:

1-Suriye’nin tüm cephelerinde ateşkes ilan edilmesi ve hemen uygulanması.

2-İnsani yardım konvoylarına koşulsuz şartsız geçiş sağlanması.

3-Şam rejiminin BM kontrolündeki siyasi çözüm masasına yapıcı ve iyi niyetli oturması.

4-Yeni siyasi çözüm görüşmelerinde hiçbir tarafın ön şart koymaması.

ESAD’DAN RUSYA AÇIKLAMASI

 Üç ülkenin müdahalesinin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Rusya’dan gelen siyasi bir heyetle görüştü. Esad’ın bu görüşmede, Rusya’ın misafir olmadığı ev sahibi olduğu ve “Verdiğimiz mücadelenin tüm süreçlerini bizimle birlikte yaşadı” dediği aktarıldı.

Yorumlar