Toplum 5.0 ne demek? Toplum 5.0’ın etkileri nelerdir?

Günümüzde sadece teknoloji gelişmeler değil artan nüfusla birlikte toplumu ilgilendiren çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Bunlardan biri de Toplum 5.0. Peki ya nedir bu Toplum 5.0?

Toplum 5.0 ne demek? Toplum 5.0’ın etkileri nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
14 Mayıs 2018 Pazartesi 10:39

Almanya’nın sanayi, teknoloji ve ihracat politikası ortaya atıldıktan sonra Endüstri 4.0 hızla yayılan bir kavram haline geldi. Ardından yaşanan dijitalleşme ile birlikte Birey 4.0 ve Yaşam 3.0 kavramları gelişmeye başladı. Son olarak ise Japonya Başkanı Shinzo Abe, Mart ayında Hannover’deki CeBIT 2017 fuarında, Toplum 5.0 kavramı ile bizleri tanıştırdı.

Japon hükümetinin 5. Bilim ve Teknoloji Temel Planı’nın odağında “Süper Akıllı Toplum” yani Toplum 5.0 var. İnsanlık, sırasıyla, Tarım Toplumu, Sanayi Toplumu, Bilgi Toplumu’na evrildi. Şimdi de toplumun 5. sürümü olarak, Süper Akıllı Toplum olmayı hedefliyor Japonya ve dünyaya bu yönde bir çağrı yapıyor. Ülkemizde ise, TÜSİAD’ın Sanayi 4.0 raporu örneğinde görüldüğü gibi, iş dünyası öncelikli olarak akıllı teknolojiler ve insansız fabrikalar gibi konulara odaklanıyor, insan ve inovasyon arka planda kalıyor. Artık teknolojideki gelişmeler sabit bir hızda ilerlemiyor aksine yüksek ivme kazandı.

Bunu daha iyi anlayabilmek için endüstri devrimlerinin kronolojisine bakmamız yeterli:

Endüstri 1.0: Su ve buhar gücünün keşfi ve ilk makineler. (1780’ler)

Endüstri 2.0: Elektriğin keşfi ve seri üretim. (1880’ler)

Endüstri 3.0: Dijital, elektronik cihazlar ve bilişim. (1980’ler)

Endüstri 4.0: Siber- fiziksel sistemlerin devreye girişi. (2010’lar)

Endüstri 5.0: Toplum için insansız teknolojiler. (2017…)

Japonlar, geliştirdikleri “toplum için teknoloji devrimi” sayesinde, beyin gerektirmeyen işlerde ve yaşlı halkı için istihdam etmek üzere yapay zeka/robotik teknolojileri devreye sokacaklarını açıkladılar. Japonlara göre Endüstri 5.0, insanların yapamadıklarını yapacak, insanın yaratıcılığını insan için ön plana çıkaracak bir devrim. Bilişim fuarı CeeBIT 2017’ye katılan Japonya Başbakanı Shinzo Abe Fuarda Society 5.0 (Toplum 5.0) felsefesini “Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanmalı” inancıyla temellendirdiklerini söyledi.

Toplum 5.0 Nedir?

Teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplumun gelişimine katkı sağlamasını amaçlayan felsefe diyebiliriz. Toplum 5.0 aslında bazı endişeleri beraberinde getiriyor. Giderek artan otonomlaşma özellikle mavi yakalı ve beyaz yakalı işçilerde işsizlik riskini ortaya çıkarabilir. Bazı kaynaklar bunun olabileceğini düşünürken, bazı kaynaklar ise tam tersi etki yaratacağını yani daha fazla istihdam kapısının açılacağını düşünüyor. Çünkü her robot ve elde ettiği veriler için bir akıllı yönetici gerektiği düşüncesindeler.

Toplum 5.0 Etkileri Neler?

İşbirlikçi robotlar insan işçilerle uyum içinde, birbirlerinin tamamlayıcısı olarak çalışıyorlar. Sonuç olarak robotlarla çalışan insanın daha karmaşık projelerde yaratıcılığını kullanabilmesinin yolu bu şekilde arttırılmış oluyor. İşbirlikçi robotların belirli karakteristik özellikleri; esnek, kolay programlanabilir ve güvenli olmaları. Bu ön koşullar sağlandığında gerçek insan ve robot işbirliği yapılabiliyor ve serpilip büyüyebiliyor.

Toplum 5.0 felsefesinin öne sürdüğü hedefler;

-Yaşlanan dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmek

-Sanal dünya ile gerçek dünyanın beraber işler hale getirilmesi

-Nesnelerin internetinden toplumun çıkarları gözetilerek faydalanılması

-Çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretilmesi

Bu hedeflere ulaşmak için yıkılması gereken belli başlı engeller ise;

-Hukuk sistemindeki engeller

-Nesnelerin dijitalleşmesindeki bilimsel boşluklar

-Kalifiye personel eksikliği

-Sosyo-politik önyargılar

-Toplumsal direnç

Yorumlar