Çalışma hayatınızda en az 1 yılınız geçirdiyseniz 14 günlük uzun bir tatil sizi bekliyor. Kanunlara göre en az 6 ayı dolan çalışanlar için de 7-10 gün arasında yıllık izin kullanma hakkı bulunuyor. Yıllık izne çıkacakların merak ettiği konu ise yıllık izne ek olarak verilen yol izni. Peki ya yıllık izin en fazla kaç gün olur? Yol izni ile ilgili bilmeniz gereken detaylar haberimizde.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çalışanlar yıllık izinlerini kullanmak için hesaplamalara başladılar. Çalışanların bir kısmı yıllık ücretli iznine çıktı bile. Yıllık ücretli izin çalışanların en önemli haklarından biridir, hatta anayasal bir haktır. Çalışanlar isteseler de bu haktan vazgeçemezler ve yıllık izinde olan çalışan da bu süre zarfında başka bir işte çalışamaz. Bu çalışmaya ihtiyacı olsa bile sigortalı ve sigortasız çalışan işçi patronu tarafından fark edildiğinde hem işinden olabilir hem de maaşının bir kısmından. İşyerlerinin birçoğunda yıllık izinlerin kullanılmadığı biriktirildiği görülüyor. Çalışanlar ise bu izinlerini kullanıp kullanmayacaklarını merak ediyor.
Çalışanların bilmesi gereken bilgi ise yıllık izinlerin yanmayacağı. Çalışan yıllık izinlerini ilerleyen süreçte de kullanabilir. Aslında olması gereken yıllık iznin sonraki dönemde kullanılıyor olması. Çoğu çalışan izin kullanmak yerine para talep edebiliyor ancak bu mümkün değil. İznin boş zaman olarak kullanılması gerekiyor. İzin karşılığında para talep etmesi ancak iş sözleşmesinin bittiği durumlarda olabilir. İşten ayrıldıkları tarihteki brüt ücret üzerinden kullanılmamış yıllık izinlerini para olarak alabilirler. Yıllık izinlerin ne zaman kullanılacağını işveren belirler. Yönetim hakkı kapsamında son söz işverenindir. Yıllık izinlerin planlanmasını işveren yapar, çalışanın itiraz etmesi sonucu değiştirmez.
Yıllık İzin Süreleri Ne Kadar?
İş Kanunumuza göre; bir yıldan beş yıla kadar çalışmış işçiye 14 günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az çalışmış işçiye 20 günden, on beş yıl ve daha fazla çalışmış işçiye 26 günden az izin verilemez. Belirttiğimiz gibi bu süreler asgari sürelerdir. İşveren isterse hedefleri tutturan işçilere ilave izin verebileceği gibi, toplu iş sözleşmesiyle daha uzun izinler belirlenebilir. Ayrıca 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük işçilere ise 20 günden az izin verilemez. İş Kanunu böyle emretmektedir.
Yıllık izinde yol izni kaç gün kullanılır?
Yıllık iznini şehir dışında geçirecek olan çalışanlara bunu kanıtlamaları halinde işveren tarafından 4 güne kadar ücretsiz izin hakkı verilir. Örneğin Ankara’da çalışan işçi iznini Marmaris’te geçirecekse işverenden gidiş ve dönüş için toplam 2 günlük ücretsiz yol izni talep edebilir. İşveren bu durumda işçisinden otel rezervasyon bilgisini isteyebilir.
Yorumlar