İstanbul Boğazı'nda geminin dümeni sıkıştı ve yalıya çarptı. Bunun üzerine dümen kitlenmesinin ne demek olduğu merak edilmeye başladı. Peki ya Gemilerde dümen kilitlenmesi ne demek? Dümen sıkışması nedenleri neler?
Gemilerde dümen kilitlenmesi ne demek? Dümen sıkışması nedenleri neler?
Gemilerde genelde dümeni kontrol eden hidrolik makinaların arızalanması veya elektrik beslemesi alamaması sonucunda gerçekleşen hadise. Az miktarda geminin denizcilik özelliklerinden de kaynaklandığı oluyor. Dümen kilitlenmesi genellikle yük ve yolcu gemilerinde olur. Oldukça karmaşık sistemlerle kontrol edilen dümenler arızalar nedeni il kilitlenebilir. Kullandığımız yelkeli teknelerde dolap dümende de çok nadir de olsa arızalar nedeni ile dümen kilitlenebilir.
Tel veya zincirler sıkışabilir veya otopilot arıza yaparak dümeni kilitleyebilir. Bu arızalar çok nadirdir. Daha çok dümen kilitlenmesi dümen palası ile tekne gövdesi arasına birşey sıkışmasından oluşabilir. Yüzer haldeki pislikler bu konuda baş sorumludur. Örneğin atılmış halat parçaları, naylon torbalar, çuvallar bu tür kilitlenmelere neden olabilir. Dümeni kilitlenen gemi manevra gücü kısıtlı tekne sınıfına girer. Yaptığı iş nedeniyle bu Kuralların gereğince uygun olarak manevra yapma gücü sınırlanan ve bu yüzden diğer bir teknenin yolundan çıkma yeteneği olmayan bir tekne anlamına gelecektir.
DÜMEN KİLİTLENME NEDENLERİ NELER?
1- Dümeni kontrol eden elektrik kesilmiştir. Sigortası atmış olabilir veya kablolarda kısa devre oluşmuştur.
2- Dümeni sağa sola çeviren Hidrolik pompasında bir arıza olmuştur.Hortum patlamış olabilir.
3- Dümen sancak, İskele durumunda, fazla açı ile dönmüştür. Neticesinde dümenin üst kısmı geminin kıç tavanına sıkışmış olabilir.
4- Dümene denizden yabancı bir sert madde takılmış olabilir.
5- Pervanenin kanadından bir tanesi eğilmek suretiyle dümeni sıkıştırabilir.
6-Dümeni kumanda eden makine stop etmiş olabilir.
7- Bu yardımcı makinenin mazotu bitmiş olabilir.
8- Dümen yuvasından fırlamış olabilir.
9-Dümen ile gemi gövdesi arasına denizden herhangi bir cisim sıkışmış olabilir.
10-Dümenin gemiye bağlantı civataları kesilmiş olabilir.
Dümen Kilitlenmesi İle İlgili Örnekler
İstanbul Boğazı'nda dümeni kilitlenen bir yük gemisi, Arnavutköy sakinlerine korku dolu saatler yaşattı. “AMBRA" adlı gemi, çapa atması ve römorkörlerin devreye girmesiyle kontrol altına alındı.Edinilen bilgiye göre, Boğaz'dan geçen "Ambra" adlı yük gemisinin dümeni kilitlendi. Kendi etrafında dönen gemi, bir süre sonra akıntının da etkisiyle Arnavutköy sahiline yöneldi. Geminin kıyıya çarpmaması için çapaları bırakıldı. Geminin yardım çağrılarına, Gemi Kurtarma ve Sahil Güvenlik botları yetişti. Sürüklenen gemi, kısa sürede Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü römorkörlerine bağlandı. Öte yandan, yaşanan kaza sahil şeridinde yaşayan vatandaşlara büyük panik yaşattı. Bir görgü tanığı, "Bu gemi Marmara istikametinde gidiyordu. Daha sonra olduğu yerde döndü ve sürüklenmeye başladı. Bir hayli korktuk" diye konuştu.
İDO'dan yapılan açıklamaya göre İstanbul Boğazı'nda 2 yolcu vapurunun karıştığı kazanın, vapurlardan birinin dümen kilitlenmesi sonucu meydana geldiği bildirildi. İstanbul Boğazı'nda 2 yolcu vapurunun karıştığı kazanın, vapurlardan birinin dümen kilitlenmesi sonucu meydana geldiği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO Basın Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sarayburnu açıklarında bu sabah Marmaray çalışma sahası Şamandıralar Mevkii'ndeki dar alanda, 2 yolcu vapurunun birbirine sürtmesi sonucu hafif çapta maddi hasarlı kaza meydana geldiği belirtildi.
Açıklamada, kazanın Kadıköy'den Eminönü'ne seferini yapan "Paşabahçe" yolcu vapuru ile Karaköy'den Kadıköy'e seferini yapan "Nurettin Alptoğan" isimli yolcu vapurunun birbirine sürtmesi sonucu meydana geldiği ifade edildi. "Nurettin Alptoğan" yolcu vapurunun dümen kilitlenmesi sonucu meydana gelen kazada can ve mal kaybı yaşanmadığı belirtilen açıklamada, olayın ardından yolcuların güvenli bir şekilde Eminönü İskelesi'nde tahliye edildiği kaydedildi. Olayla ilgili adli ve idari incelemelerin devam ettiği bildirildi.
Yorumlar