İstiridye mantarı nasıl pişirilir? İstiridye mantarının faydaları...

Protein zengini istiridye mantarı pek çok hastalığın da tedavisinde kullanılır. Peki istiridye mantarı nasıl pişirilir? İşte İstiridye mantar sote tarifi...

İstiridye mantarı nasıl pişirilir? İstiridye mantarının faydaları...
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
20 Aralık 2017 Çarşamba 12:25

Et ve baklagillere eşdeğer protein içeriğine sahip bulunan İstiridye Mantarı; kalsiyum, fosfor ve demir bakımından zengin bir besindir. Doğada kayın ve kavak ağaçlarının gövdelerinde yetişen bir mantar türü olan 'İstiridye Mantarı' adını istiridyeye olan benzerliğinden alır. İçerdiği yüksek protein oranıyla da vejeteryanlar ve sporcular için idealdir. Peki İstiridye mantarı nasıl pişrilir, yararları nelerdir?

İSTİRİDYE MANTAR SOTE TARİFİ

2 kişilik bir istiridye mantar sote hazırlamak maksimum yarım saatinizi alacak. Bu pratik tarifle hem sağlıklı ve yüksek proteinli hem de lezzetli bir yemekle sofralarınızı taçlandıracaksınız.

MALZEMELER

1/2 kilogram istiridye mantarı (iri doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 diş sarımsak (ezilmiş)
4 dal taze kekik
2 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı pul biber
1 tutam maydanoz (dilerseniz)

NASIL YAPILIR?

1) Öncelikle geniş ve büyük bir tavayı ısıtıp, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile iri kıyım doğranmış mantarları soteleyin.

2) Mantarların suyunu salıp tekrar çekmesinin ardından sarımsak ve limon suyunu da ekleyerek 2 dakika kısık ateşte pişirin.

3) Ardından tuz, karabiber, pul biber ve taze kekiği soteye ekleyin ve karıştırın.

4) Son olarak terayağını da ilave edin. Bir süre karıştırıktan sonra soteyi ocaktan alın. Dilerseniz ince ince kıyarak maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun...

İSTİRİDYE MANTARI NEDİR?

İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus), adını istiridyeye benzemesinde alır. Kayın mantarı, kavak mantarı, selvi mantarı, yaprak mantarı, lamelli soluk istiridye mantarı, karakulak mantarı v.b. birçok ismi vardır. Kavak ve kayın ağaçlarının gölgesinde yetişen bu kültür mantarı, protein oranının yüksek olması dolayısıyla özellikle ülkemizde son zamanların en çok tercih edilen besinleri arasındadır.

Doğal antibiyotik özelliklerine sahip olan İstiridye mantarı (selvi mantarı), birçok kanser türünün ve alzheimer hastalarının tedavisinde kullanılmakta olup, proteinin yanı sıra kalsiyum, fosfor ve demir bakımından da zengindir.

İstiridye mantarının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Tüm mantar türleri içerisinde en yüksek B1 ve B2 miktarına sahip,

Sebzelere nazaran 5-10 kat daha fazla niasin içeriyor,

Karaciğer hariç tüm et ve sebzelerden daha fazla folik asit içeriyor,

Azeker ve tansiyon sorunu olanlara tavsiye ediliyor,

Düşük nişasta, yağ ve kalori içerdiği için obezite, şeker ve hipertansiyon hastalarıyla, çok az sodyum içermesinden dolayı nefrit ve kalp rahatsızlığı olanlar için ideal,

Düzenli olarak tüketildiklerinde hastalıklara karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor,

Yenilenebilir mantar türleri içerisinde sadece istiridye mantarı, kandaki kolestrol seviyesini düşüren Lovastatin adlı etken maddeyi içeriyor,

Kan dolaşımını düzenliyor ve damar tıkanıklıklarını önlüyor,

Tansiyon, anemi ve yüksek kolestrole iyi geliyor,

Bağırsak düzenleyici, damar sertliğiyle birlikte beyin kanamaları ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Ayrıca yüksek miktarda C ve D vitaminleri içermektedir.

NOT: 100 gram İstiridye Mantarı 38 kalori içermektedir. 100 gram’ın 89.85 gramını su oluşturmaktadır. Protein miktarı 1.49, yağ miktarı 0.53, karbonhidrat miktarı ise 6.86'dır. Bolca lif ve demir içermektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar