Diyarbakır’da 8 Bin konuta yetecek kaçak elektrik

Kaçak enerji kullanımıyla mücadeleye hem karadan, hem de havadan devam eden Dicle Elektrik, Diyarbakır'da bir seranın ısıtılmasında kullanılan ve çevresi duvarlarla örülerek gizlenen 3 adet kaçak trafonun varlığını drone ile tespit etti.

Diyarbakır’da 8 Bin konuta yetecek kaçak elektrik
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
4 Ocak 2019 Cuma 15:59

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bir seranın ısıtılmasında kullanılan ve çevresi duvarlarla örülerek gizlenen 3 adet kaçak trafonun varlığı drone yardımı ile tespit edildi.

Dicle Elektrik avukatları, drone tarafından koordinatları ile birlikte tespit edilen görüntülerle birlikte vakit geçirmeden cumhuriyet savcılığına başvurdu. Savcılık da eldeki deliller ışığında, trafolara el konulması için dosyayı mahkemeye sevk etti. Mahkemenin verdiği el koyma kararının ardından jandarmanın aldığı güvenlik tedbirleri arasında Dicle Elektrik ekipleri bahse konu seraya giderek kurulu bulunan kaçak şebekeyi topladı. Ekipler, toplam 4 bin kVA gücünde olduğu belirlenen 3 trafoya ise yasalara uygun biçimde el koydu.

Ekiplerin yaptığı denetim sırasında serada bir kalorifer sistemi oluşturulduğu ortaya çıktı. Söz konusu trafolardan elde edilen kaçak elektrik ile yan taraftaki binada yer alan onlarca tonluk devasa kazandaki suyun, bu suyla da 25 dönümlük seranın ısıtıldığı belirlendi. Üstelik burada kurulan kaçak elektrik şebekesine ait kabloların, bağlantı yerlerinin tamamen açıkta olduğu ve hiçbir güvenlik tedbiri alınmadığı belirlendi.

Dicle Elektrik yetkilileri, el konulan trafoların toplam 4 bin kVA gücünde olduğunun belirlendiğini ifade ederek, şöyle dediler:

“Serada tespit ederek el koyduğumuz kaçak trafolar ile 8 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılamak mümkün. Bu azımsanmayacak bir güç. Seranın normalde kömür veya diğer yakıtlar kullanılarak ısıtılması gerekirken, burada kaçak elektrikle ısıtma sağlanıyormuş. Trafoların gücünden yola çıkarak bu serada ayda ortalama 1 milyon liralık kaçak elektrik tüketildiğini hesapladık. Şimdi yasal yollardan geriye dönük hesaplamalar yapılarak sera sahipleri hakkında gerekli cezai işlem uygulanacak. Ayrıca adli açıdan da sera sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar